U petak premijera "Glorije" u INK-u


Jedna od najpoznatijih hrvatskih drama "Glorija" Ranka Marinkovića uz stotu obljetnicu autorova rođenja bit će izvedena premijerno u petak u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula, u režiji Damira Zlatara Freya. Riječ je o zajedničkoj produkciji INK-a i Hrvatskog narodnog kazališta iz Varaždina. Premijera, prva ove godine u pulskom kazalištu, je najavljena na današnjoj konferenciji za novinare.

- Naša su se dva kazališta spojila i dala najbolje od sebe. Ova predstava, mirakul u šest slika, bio je veliki izazov poetici Damira Zlatara Freya, a našim glumcima dao je prostora da budu angažirani u zahtjevnim glumačkim ulogama. Predstava će očarati one koji dođu, kazala je Gordana Jeromela Kaić ravnateljica INK-a. Njena kolegica, ravnateljica varaždinskog HNK-a Jasna Jakovljević izrazila je zadovoljstvo ovom suradnjom dviju kazališnih kuća i poželjela puno ovakvih koprodukcija u budućnosti.

- Sretni smo da su naši glumci zadovoljili sve kriterije koje je Marinković postavio, rekla je ona te najavila da nakon pulskih izvedbi, a one su u petak na velikoj sceni, a 9., 10. i 12. ožujka na maloj sceni, predstava seli u Varaždin gdje je premijera 5. travnja.

- Jako sam uzbuđen, evo me opet u Puli i u kazalištu koje doživljavam jako intimno i duboko proživljavam njegove uspjehe, započeo je Damir Zlatar Frey svoj nadahnuti monolog. Osim što je redatelj, on je scenograf i koreograf predstave te je napravio izbor glazbe, a dramaturginja je Željka Udovičić Pleština.

- U radu na "Gloriji" već se na prvoj probi pokazalo da će trebati strpljenja. Ovdje je bilo važno postići energiju između glumaca i redatelja, redatelja i autora, pa je ovaj rad bio izuzetno težak. Vagale su se tišine, osmjesi… Ne pamtim da sam nešto teže u zadnjih deset godina radio, ocijenio je Frey.

Nije propustio spomenuti da su predstavu počeli raditi kada su crkva i država bili u najoštrijem odnosu no napomenuo je da ih je u "Gloriji" zanimala ljubav. "Ako je ljubav Bog, a jest, onda crkva staje između čovjeka i Boga", objasnio je Zlatar Frey te prorekao da će se kada dođe Marinkovićevo vrijeme "Glorija" moći vidjeti na europskim pozornicama. (M. RADIĆ, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter