U petak premijera "Elektre" u INK-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istarskom narodnom kazalištu u Puli u petak ce se u 20 sati igrati premijera "Elektre", predstave prema Euripidovim motivima ciju dramatizaciju, prema preradi Mani Gotovac iz 1998., potpisuje Željka Udovicic Pleština.

Redatelj, scenograf, kostimograf i koreograf predstave je Damir Zlatar Frey, dok glumacki ansambl cine Branka Cvitkovic (Klitemnestra), Helena Minic (Elektra), Lana Gojak (Ona, Argivljanka), Vasil Zafircev (Orest), Tomislav Kvartuc (Egist, kralj), Zoran Kelava (Seljak, Mikenjanin), Damjan Simic (On, Arigvljanin), David Belas, Elda Kosanovic Radovik i Gordana Šimic (Argivljani).

Autor glazbe je Darko Hajsek, oblikovatelj svjetla Raffaele Cavarra, asistent redatelja, organizator i inspicijent Manuel Kaucic, asistentica kostimografa Desanka Jankovic, a asistent scenografa Goran Šaponja. Jezicna savjetnica je Branka Cvitkovic, masku, šminku i frizure izraduje Mirija Kralj, a voditeljica treninga je Elda Kosanovic Radovik.

- Teme koje se otkrivaju "Elektrom" izuzetno su prisutne, bolne i nezaobilazne. Unatoc tome vjecito je se zaobilazi i traži kljuc za njeno pripovijedanje, kazao je Frey pojasnivši da je taj kljuc u biti sasvim jednostavan. Odgovara, kaže on, na pitanja odnosa, prodire u unutarnji kozmos pojedinca, promatra obitelj kao mikrostanicu koja se reflektira o društvo kao makrostanica. Govoreci nadalje o problematici nerazumijevanja i osvete, naglasio je da je njegov osobni cilj bio progovarati o tami u velikoj svjetlosti.

- Nadam se da ce svatko zahvaljujuci predstavi pronaci u sebi svjetlost i tako omoguciti bijeg od tame. Ja vjerujem u svjetlost, naglasio je on. Pritom je istaknuo da mu je posebno drago da INK, "kao otvoreno, ambiciozno i ozbiljno kazalište, postaje ono što smo svi željeli, da se njegovim radom uspostavlja tijek kazališnog života u regiji". Takoder je podsjetio na uspjeh "Salome", nastavak vlastite estetike koju je prepoznala i publika drugih kazališnih sredina te na njezin utjecaj na stvaranje "Elektre".

Branka Cvitkovic je porucila da je posebno veseli što je drugi put u INK-u, i to upravo na poziv Freyja, da se osjeca fantasticno i da je raduje rad s malim ansamblom koji obecava i inspirira, i to baš u godini kojom bilježi 40 godina vlastitog kazališnog djelovanja.

- Nisam glumac od skandala, za sebe volim reci da sam šljaker i zanima me istina u nama i oko nas, a to je ono što Frey prenosi svojim kazalištem, porucila je.

Vasil Zafircev, makedonski glumac, izdvojio je svoje simpatije prema "cudnovatoj, specificnoj i autenticnoj kazališnoj estetici i rijetkom kreativnom ludilu Freya", kakve je prvi put upoznao prilikom gostovanja "Salome" u Makedoniji, a kada je i pozvan na audiciju za "Elektru". Naglasio je i da je ovo njegov prvi angažman na stranom jeziku te da mu ova uloga predstavlja veliki izazov i odgovornost.

Helena Minic je posebno upozorila na zasluge ravnateljice INK-a Gordane Jeromela Kaic koju, veli, zbog njene hrabrosti i sluha za ovakve projekte treba "postaviti na tron".

- Važno je naglasiti i da je Frey u "Elektru" uložio jako puno ljubavi i truda, kao i svi mi, i zapravo mislim da smo mi "Elektra", porucila je Minic i zakljucila da su svi "radili kao mali mravi". Lana Gojak je, pak, bojažljivo promatrajuci Freya, konstatirala da je ova predstava prema njezinom mišljenju bolja od "Salome" te da na neki nacin ukazuje na redateljev osobni rast, dok je Kosanovic Radovik istaknula mogucnost velikog ucenja uz rad s njim. Svoje su zadovoljstvo i entuzijazam zbog takvih prilika izrazili i Belas, Šimic, Kelava, Simic i Kvartuc.

"Elektra" je na programu svake veceri do 9. ožujka. Dodatno su na raspored repriza uvršteni i termini 8. i 9. ožujka. Predstava pocinje u 20 sati i igra na Maloj sceni.


Podijeli: Facebook Twiter