U petak pocinje vodnjanska akcija "Moj kažun"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Akcija "Moj kažun" Grada Vodnjana, tijekom koje se održavaju i radionice obnove kažuna i suhozida, pocinje u petak, a završava 26. svibnja. Akcija se održava šestu godinu zaredom. Radionice su besplatne, a prethodna najava nije potrebna osim za vece grupe.

"Na Vodnjanštini su prije sedam godina obnovljena prva tri kažuna, a dosad 150 i nekoliko stotina metara suhozida. Ljudi su shvatili da se radi o vrijednoj baštini i kad dode do njezine devastacije, oni to prijavljuju, što prije šest godina ne bi bio slucaj. Ove godine javilo se 30-ak zainteresiranih za obnovu kažuna tako da ce ih biti obnovljeno sigurno izmedu 20 i 30. U gradskom proracunu je u tu svrhu osigurano 300 tisuca kuna, rekao je na konferenciji za novinare gradonacelnik Klaudio Vitasovic.

Program akcije predstavila je procelnica Nensi Giachin Marsetic. Radionice ce se održavati petkom od 16 do 18 sati i subotom od 16 do 18 te od 18 do 20 na lokaciji Santolina - Sveti Toma."Polazna tocka je "Kod križa" na cesti Vodnjan - Bale, odakle krece vlakic koji vozi posjetitelje u razgledavanje obnovljenih kažuna. Tijekom razgledavanja bit ce organizirana obnova suhozida. Posjetitelji ce moci nauciti tehniku gradenja suhozida i kažuna te sudjelovati u rekonstrukciji, rekla je Giachin Marsetic.

Svake subote na Narodnom trgu od 9 do 11 sati bit ce organizirane likovne radionice. Subotom ce u 9.30 s vodnjanskog trga kretati vlakic s turistickim vodicem, tijekom vožnje posjetitelji ce moci upoznati povijest i kulturu grada, a bit ce im omogucen i posjet crkvi svetog Blaža, muzeju i centru grada.

Akcija "Moj kažun" zatvara se biciklijadom Bumbar bike marathon 2012. 26. svibnja u 9.30 sati s parkirališta u Istarskoj ulici.

Ucesnici biciklijade ce proci trasu dugu 20 kilometara. Nakon dolaska na cilj na Narodnom trgu, gdje ce se održavati Festival samoniklog bilja, za sudionike je organizirana besplatna marenda, rekla je direktorica vodnjanske turisticke zajednice Morena Smoljan Makragic. (T. GRBIC)


Podijeli: Facebook Twiter