U petak počinje najveća maslinarska fešta u zemlji

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Više od 200 uzoraka mladog maslinovog ulja bit će izloženo na 12. Danima mladog maslinovog ulja što se u petak svečano otvara pod šatorom na velikom parkiralištu u Vodnjanu. Program trodnevne manifestacije predstavili su u srijedu predstavnici Grada i Turističke zajednice Vodnjan te udruge Agroturist.

Više od stotinu izlagača iz šire regije

- Prije 12 godina kada smo počeli s ovom manifestacijom htjeli smo ukazati potrošačima na važnost konzumiranja mladog maslinovog ulja, sada kada je najbolje odmah nakon prerade. A to je preraslo u najbolju manifestaciju vezanu za maslinovo ulje u zemlji. Uz stotinu izlagača maslinovog ulja, opreme za maslinare i drugih proizvoda, centralni događaj i opet će biti kuhinja u kojoj tijekom tri dana jela spremaju najbolji šefovi restorana i hotela naše županije, učenici ugostiteljskih škola, i sve pripremaju i začinjavaju maslinovim uljem, rekao je gradonačelnik Klaudio Vitasović. Šator je u petak otvoren od 12 do 20 sati, a u subotu i nedjelju otvara se od 11 sati.

- Veseli nas više od stotinu izlagača iz šire regije, iz Hrvatske, Italije, Crne Gore, Slovenije, BiH i Srbije. Naši članovi imat će zajednički štand na kojem će se moći kušati naša ulja, kojih ove godine ima u velikim količinama, a zadržali smo i vrhunsku kvalitetu, rekla je predsjednica Agroturista Ester Geissa.

Detaljniji program predstavila je direktorica TZ-a Morena Smoljan Makragić. Istaknula je da će u petak, subotu i nedjelju kuhati prema određenim temama - "Plave Istre", "Zelene Istre" i "Jesen u Istri". Centralna figura je chef Robert Perić i njegovi gosti, a demonstrirat će sljubljivanje maslinovog ulja s čokoladom i sličnim.

Prinos maslina na četiri milijuna tona

- U subotu i nedjelju je organiziran obilazak vodnjanskih znamenitosti vlakićem koji kreće u 11, 13, 15 i 17 sati kod šatora. Zabavni program odvijat će se nakon zatvaranja šatora, od 20 sati. U petak imamo finale 2. festivala mladih pjevačkih talenata "3, 2, 1… Pjevaj" u Omladinskom domu na kojem će gostovati Nina Kraljić, Devin Juraj, Gianluca Prelogar i Mateo Pilat. U subotu nastupa Lighthouse band i In vino veritas. Novost manifestacije je sportski program "Teći-isti-piti", odnosno utrka Extravirgin Olive Run, u subotu u 9.30. Start i cilj je u Trgovačkoj ulici, a trči se na 5,5 kilometra, a može i štafetno, u dvoje, rekla je Smoljan Makragić.

Vitasović je naveo da se ove godine procjenjuje prinos maslina na četiri milijuna tona, što je rekord, a voditeljica stručne službe Agroturista Bernardina Hlevnjak Pastroviccio navela je da je i uslijed velikih prinosa zadržana visoka kvaliteta ulja.

- Agroturist cijelu godinu diše s proizvođačima i znam da su uzbuđeni da predstave svoja ulja, još svježa od berbe. Svaki će od njih na manifestaciji ispričati svoju priču. Ove godine smo osigurali i poseban prostor za Oil bar (otvoren svakodnevno do 19 sati, op. n.) gdje će se biti vođene degustacije i gdje se potrošači mogu educirati koja su ulja kvalitetna, kako ih kušati. Predlažem posjetiteljima da odmah čim dođu odvoje 15 minuta za to. Izlagači će predstaviti široku paletu ulja, po kojima će moći vidjeti kakva je sezona bila i u drugim područjima, rekla je Hlevnjak Pastrovicchio.

Obilazak maslinika

Subotom i nedjeljom od 12 do 14 sati organizira obilazak kolekcijskog i matičnog nasada maslina, za što se je potrebno prijaviti na info-pultu. To će posebno biti interesantno mladim maslinarima i agronomima, zaključila je Hlevnjak Pastrovicchio.  (Zvjezdan STARHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter