U petak pocinje 1. svjetski kongres gastronomije IAGI

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U umaškom hotelu Melia Coral u petak u 9 sati pocinje prvi put u Hrvatskoj organiziran Svjetski kongres gastronomije IAGI - International Art of Gastronomy in Istria - na kojem ce se u bogatom i raznovrsnom trodnevnom programu cijelom svijetu predstaviti hrvatska kulinarska baština.

Naime, na manifestaciji se ocekuje više od 500 kuhara iz brojnih država, ali i uglednika, poput veleposlanika Južne Koreje i Indije, predsjednika WACS-a, odnosno Svjetske federacije kuhara koja ima više od osam milijuna clanova, Gissura Gudmundssona s Islanda.

Tema kongresa je "Autohtona kuhinja i gastronomska baština u profiliranju nacionalne i svjetske gastronomije", koja je vezana za promociju autohtone kuhinje, sve sa željom da domace postane još znacajnije u regionalnom i globalnom smislu. Zato je organizator u program stavio dvije veceri regionalne kuhinje - sutra ce se spravljati jela Hrvatskog zagorja, a u subotu istarski specijaliteti. Na obje ce veceri sudjelovati 22 eminentna hrvatska kuhara.

Nudit ce se samo najbolje - iz Zagorja domaci sir s vrhnjem, zagorska juha i purica s mlincima, pisanica Stubica, buncek s jecmenom kašom, meso iz banjice, lazanje s puretinom, pureca rolada s nadjevom od kruha i kestena, krvavice sa zeljem, cešnjovke, grofovski odrezak, purece rolice, zlevanka i štrukli, a iz Istre pršut, kobasice, ombolo, carpaccio od boškarina i brancina, salata od slanih sardona i hobotnice, sardele na savor, maneštra od trukinje, fuži s rokulon i pršuton, taljatele i ravioli s tartufima pa ravioli sa sirom i pršuton, rižoto sa škampima i kapešantama, njoki s divljim šparugama, file brancina na žaru, juneca prsa bakin na padelu, pecene lignje s krumpirom, špinat u listu, tvrdi ovcji sir, skuta pa paštine, povetica sa skutom, fritule, cukerancici i još puno toga. Pritom ce obje veceri kuhace u ruke uzeti, svaki na službenoj prezentaciji svoje županije, Jakovcic i Hajdaš Doncic koji ce pokazati svoja kulinarska umijeca.

U programu u petak je i demonstracija priprave i degustacija jela iz Indije, tocnije iz grada Benaresa u tamošnjoj državi Uttar Pradesh, zatim specijaliteta španjolske kuhinje s podrucja Andaluzije, ceških jela iz Praga (glasovite knedlicke) i starobosanskih delicija s podrucja Sarajeva. Francuski gastronomi održat ce radionicu o korištenju sireva u kulinarstvu s degustacijom pod pokroviteljstvom zagrebackog Dukata, koji je generalni sponzor. Predavac iz Slovenije Tomaž Kavcic iz Vipave imat ce degustaciju kranjskih kobasica koje su postale brand, a nakon predavanja degustirat ce se istarski pršut i jela od boškarina. U posebnoj enološkoj radionici predavacica Ivanka Rosati iz Agrokor vina promovirat ce hrvatska vina.

Drugog dana je tema vezana za educiranje mladih kuhara u svijetu, a svakako ce se dotaknuti jedno od pitanja svjetske gastronomije - kako podici razinu edukacije na sve zahtjevnije gastronomsko-turisticko tržište. Predavaci na IAGI-ju dolaze iz Islanda, Francuske, Japana, Kine, Malte, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Indije, Madarske, Španjolske, Rusije, Ceške, Kanade i Hrvatske. Skup ce pratiti 20-ak novinarskih i televizijskih ekipa, a još više domacih. Svoj su dolazak potvrdili francuski, ceški, slovenski, talijanski, austrijski i ruski novinari. (T. KOCIJANCIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter