U petak kreće jubilarna Giostra

Par u kostimima iz 18. stoljeća (Elio VELAN)
Par u kostimima iz 18. stoljeća (Elio VELAN)

U svojoj poznatoj knjizi Apologija povijesti francuski povjesničar Marc Bloch tvrdi, s izuzetno uvjerljivim tonom, da povjesničar traga tamo gdje osjeti miris ljudske krvi. Diplomatski arhivi nisu tako važni, nisu važni nit popisi dobivenih ili izgubljenih bitaka i ratova, važna je ulica. Članovi porečke udruge Društvo prijatelja Giostre tokom godine proučavaju arhive Muzeja, traže likove i događaje iz gradske svakodnevnice iz osamnaestog stoljeća i potom ih oživljavaju tokom trodnevnih manifestacija.

Viteški turnir

Od 16. do 18. rujna održat će se deseto jubilarno izdanje Giostre. U središtu pozornosti je viteški turnir koji se spominje u dokumentima iz 1745. godine i koji će se dogoditi u subotu navečer s početkom u 20 sati na Peškeri. Njih 12 viteza - konjanika nadmetat će se u bacanju koplja. Iz godine u godinu gradi se složena predstava koja nas vraća u davna vremena. Organizacija Giostre ima svakako turističku pozadinu, obogaćuje se rujanska ponuda, produžuje se sezona. No, rad više od 120 članova i simpatizera Giostre koji rade cijelu godinu da bi oživjeli predstavu, motiviran je iz jednostavne privrženosti gradu. Porečani tragaju za identitetom, zadovoljni su kad mogu spojiti stoljeća, izmisliti kontinuitet ili jednostavno tragati i potom pronaći nit vodilju, same zgrade i ulice nisu dovoljne. Nameće se sasvim jednostavno pitanje kakvim su mirisima i smradovima bili okruženi Porečani iz osamnaestog stoljeća? U ono vrijeme tko je mogao pokrio bi tijelo i odjeću raznim parfemima da bi njima prekrio smrad ulica i trgova. Nisu se prali već su se namirisali, koristili rijeke raznih parfema da bi se zaštitili od nesnošljivog smrada ulice: izmet konja, magaraca, kokoši, svinja, riba na glavnoj ribarnici, smrad otvorenih septičkih jama…

Dakle, tema ovogodišnje Giostre su mirisi i smradovi iz dalekog 17. stoljeća a uz njih prvi sustavni pokušaji sređivanja stanja u gradskoj higijeni, pojava prvih špecijala, ljekara koji su prodavali parfeme i biljne lijekove. Pronađeni su u arhivima muzeja Poreštine u palači Sinčić likovi poput špecijala iz Motovuna koji je u Poreč stigao 1571. godine ili porečkog  špecijala iz 1745. Antonija Albertinija. Pronađen je zanimljiv inventar porečke trgovine koja je prodavala razne začine i eterična ulja. Mirisi iz 18. stoljeća oživjet će na trodnevnom sajmu koji će biti priređen na trgu Slobode. Bit će tu mjesta i za enogastronomske autohtone proizvode te niz rukotvorina. Agencija Studio 053 pozvala je hrvatske antikvarijate koji će istovremeno postaviti niz štandova, bit će tu mjesta i za udrugu Stari Zanati iz Koprivnice. Na trgu će se postaviti radionica gdje će se gostima nuditi razni parfemi, mirisi pa i smradovi (koncentrati). U Poreču od 16. do 18. rujna povijesnih događaja bit će na svakom kantunu: pozvani su prijatelji iz talijanskih gradova Monselice i Cividale koji isto tako njeguju  lokalne srednjovjekovne tradicije, pozvana je udruga Rapski gubavci s Raba, udruga iz Oroslavlja koja njeguje izradu starih plemičkih kostima, prijatelje udruge Kaštel iz Svetvinčenta…

Svečano otvorenje Giostre bit će na Peškeri u petak s početkom u 20 sati uz vatromet, u subotu u isto vrijeme dogodit će se viteško nadmetanje, u nedjelju u trgu Frana Supila pokraj Muzeja održat će se kazališna predstava u duhu ovogodišnje teme s naslovom: " Špuce i profumi" Redatelj Gaetano Benčić je objasnio da je 18. stoljeće kontradiktorno ne samo zbog olfaktornih šokova, to je vrijeme suživota prosvjetiteljskih ideja i praznovjerja, vrijeme oštre diferencijacije između plemstva i puka iako su dijelili i jedni i drugi iste ulice i trgove. Tridesetak glumaca uz plesače i žonglere oživjet će davnu svakodnevnicu uz nazočnost gosta iz Venecije, Arlekina.

"Uz Grad, Turističku zajednicu i  Zajednicu Talijana, Giostra uživa potporu sve većeg broja sponzora, udruga je postala zajednica, deset godina rada učvrstilo je veze i uvjerenje u smislenost samog djelovanja" rekla je predsjednica udruge Društvo prijatelja Giostre Eelena Vekić Uljančić koja je ujedno i ravnateljica Muzeja. O pojedinim manifestacijama izvještavat ćemo pravovremeno, valja zasad naznačiti da u petak u deset sati, u prostorijama Muzeju u Dekumanusu bit će otvorenje izložbe fotografija posvećenih prijašnjim izdanjima Giostre a trodnevni sajam otvara se istog dana s početkom u 17 sati. Sve dodatne informacije možete dobiti na portalu www.giostra.info (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter