U petak i subotu oko 15°C

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) prognozira za petak i subotu osjetno toplije vrijeme u Hrvatskoj od 15 Celzijevih stupnjeva, ponegdje i 20, a vec od nedjelje ocekuju se vremenske prilike primjerenije dobu godine.

DHMZ navodi da ce u petak i subotu prevladavati suncano, pogotovo na Jadranu. U kopnenom podrucju povremeno se ocekuje umjerena naoblaka, a ujutro magla ili niski oblaci.

Za nedjelju se prognozira prolazno jace naoblacenje, a u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima poslijepodne i osobito u noci povremeno kiša koja ce u gorju prijeci u snijeg. Na Jadranu ce u nedjelju zapuhati umjerena i jaka bura.

Meteorologinja DHMZ-a Dunja Mazzocco-Drvar istice kako službeni podatci DHMZ-a govore da ce se temperatura kretati vecinom oko 15 Celzijevih stupnjeva, a ne oko 20, kako se moglo doznati ovih dana iz nekih medija.

"Možda ce ponegdje najviša dnevna temperatura i biti 20 stupnjeva, no, prvo, to ce biti iznimno rijetko, a drugo, maksimumi se u ovo doba godine dosežu u rano poslijepodne i traju svega dva do tri sata. Veci dio dana ipak protjece uz znatno nižu temperaturu", navodi Mazzocco-Drvar.

"S obzirom na ledenu polovicu veljace, pa cak i na temperature koje imamo ovih dana, i to je puno", istice Mazzocco-Drvar i dodaje kako ce zatopljenje biti izraženije u kopnenom podrucju jer ce onedje biti razmjerno naglo, a na moru temperature ce iz dana u dan polako rasti.

Po svemu sudeci, odskakat ce samo ta dva dana, a vec od nedjelje ocekuju se vremenske prilike primjerenije dobu godine.

Meteorolozi navode kako se i u puckoj meteorologiji mogu pronaci zanimljivi detalji vezani uz ovakva zatopljenja te da su ona prilicno cesta upravo krajem veljace, pa je iz toga nastala i izreka: "Sveti Matija led razbija, ce ga pa ni - ga naredi."

U DHMZ-u napominju da su ovakve pojave sasvim uobicajene, ali i kako ne umanjuju neugodan osjecaj koji ce možda neki zbog toga imati.

Zatopljenje ce, osobito u središnjoj Hrvatskoj, biti vrlo nepovoljno za meteoropate. U ljudi osjetljivih na vrijeme javit ce se razdražljivost, glavobolja i umor. Tegobe od kojih inace pate kronicni bolesnici bit ce pojacane. Na Jadranu ce biometeorološke prilike biti povoljnije, a samim time i tegobe slabije izražene, navode u DHMZ-u. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter