U petak i subotu moguci problemi s opskrbom strujom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je proteklih 15-ak dana napajanje elektricnom energijom, unatoc buri i snijegu, prošlo bez vecih problema, u petak i subotu zbog cišcenja postrojenja u Plominu i Dolinki od posolice moglo bi biti problema.

Tijekom priprema za cišcenje postrojenja u Dolinki u cetvrtak poslije podne došlo je do kvara koji je uzrokovao prekid struje u Vinkuranu, Pješcanoj Uvali, Banjolama te dijelu Pomera i Premanture.

- Cak 15 dana s burom, a potom i snijegom, a prije toga i duže sušno razdoblje, donijelo je velike kolicine posolice na vanjskim postrojenjima. To je najizraženije na onima u Plominu i Dolinki te cemo njih morati ocistiti. Problem je što je u srijedu ujutro u Dolinki zbog spoja posolice i vlage došlo i do eksplozije izolatora, a uslijed toga dio grada ostao je bez struje.

Jutros nam se jednaka stvar ponovila. Sve to smo relativno brzo sanirali, ali upravo da bismo sprijecili daljnje takve probleme u zasoljenim postrojenjima, moramo ih ocistiti, rekao nam je u cetvrtak prije podne direktor Elektroistre Davor Miškovic.



Denis Brajkovic, rukovoditelj Službe za vodenje pogona Elektroistre, pojasnio je da se postrojenje mora oprati jer u protivnom riskiraju i ubuduce ucestale kvarove, koji mogu biti i dugotrajniji, ali i skupi.

- U cetvrtak smo poceli s cišcenjem postrojenja u Plominu, a potom se prebacujemo na Dolinku. Radove ce izvoditi vatrogasci koji ce postrojenje ispirati vodom.

Tijekom tih radova moramo iskljuciti dio postrojenja koji ce se ispirati te smo vecim kupcima javili da bi mogli povremeno ostati bez struje. Ovo je i za naš sustav i mrežu neuobicajeno stanje te bi zbog toga moglo biti nestabilnosti, rekao je Brajkovic.

Pojasnio je da do drasticnih redukcija ne bi trebalo doci, ali da su zbog sigurnosnih razloga i iskljucivanja dijelova postrojenja moguci problemi.

- Zamišljeno je da sve odradimo bez prekida za naše potrošace, ali ce biti smanjena opskrba. Trenutna potrošnja je 200 megavata, pa ce to morati biti manje. Dode li do ikakvih komplikacija, opskrba bi bila ugrožena za cijeli južni dio Pule, ali mislim da to nije izgledno, pojasnio je Brajkovic.

Dodao je i da su svi vanjski elementi, poput dalekovoda, zasoljeni te bi ih takoder trebalo oprati, što je nemoguce izvesti te se nadaju jakom pljusku koji bi sve oprao. Za trenutnu situaciju na dalekovodima, kaže, najgora je magla ili lagana kiša jer bi ta kombinacija sa solju mogla dovesti do velikih kvarova. No, kiša je najavljena vec za utorak.

Inace, gradani koji bi željeli prijaviti kvar Elektroistri mogu to uciniti na njihov besplatni potrošacki telefon 0800 300 411.

Iskljuciti uredaje koji nisu nužni

Na upit jesu li moguci kvarovi na kucanskim aparatima zbog stalnog nestanka pa ukljucivanja struje, direktor Elektroistre Davor Miškovic kaže da su to neznatni padovi napona koji ne uzrokuju oštecenja na aparatima.

- Ipak molimo ljude da u petak i subotu iskljuce sve one uredaje koji im nisu nužni, istaknuo je Miškovic.

Problemi s dirigiranom strujom

Iz Elektroistre ukazuju na još jedan moguci problem koji se može pojaviti kod potrošaca zbog izvanredne situacije i pranja postrojenja, i to onih koji imaju dirigiranu potrošnju.

Naime, dirigirana potrošnja ce se, ovisno o potrebama i smanjenju opskrbe, odnosno u skladu s uvjetima u elektromreži, pomicati. No, i dalje ce biti zagarantirano devet sati unutar 24, ali je moguce da nece biti u uobicajenim terminima.


Podijeli: Facebook Twiter