U petak i subotu Blitz u Rovinju

Festival su najavili Tihana Maravić, Tomas Kutinjač i Dubravka Svetličić (A. POKRAJAC)
Festival su najavili Tihana Maravić, Tomas Kutinjač i Dubravka Svetličić (A. POKRAJAC)

U petak i subotu u Rovinju će se održati prvo izdanje festivala Blitz - Međunarodni dani izvedbenih umjetnosti. Program festivala najavili su umjetnički voditelji Tomislav Kutinjač i Tihana Maravić te u ime domaćina Dubravka Svetličić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta.

- Osnovna ideja Blitza je osigurati Rovinju, gradu s dugogodišnjom kulturnom tradicijom vizualnih, glazbenih i odnedavno, filmskih umjetnosti, kvalitetan program izvedbenih umjetnosti, kojih manjka u koncentriranom i ciljanom programskom obliku, istaknuo je na presici Tomas Kutinjač.

Maravić je rekla da Blitz nema natjecateljski ni revijalni pristup, već se osvrće na kazalište i ples kao žive umjetnosti. Ime je dobio po bljesku, trenutku u kojem organizatori žele zaustaviti vrijeme i uspostaviti komunikaciju s gledateljima.

Po riječima Svetličić, festival se priprema već dvije godine i ona vjeruje da će, zbog drugačijeg pristupa, naći svoje mjesto među kulturnim manifestacijama.

Blitz počinje u petak performansom "Čapek market" Žaka Valente i ansambla "Antonio Gandusio", koji će se od 10.30 sati odigrati na gradskoj tržnici. Prva plesna predstava "Meteo", hrvatske koreografkinje Irme Omerzo, počet će u 19.30 sati na proplanku ispod crkve sv. Eufemije. Nakon svečanosti otvorenja u kazalištu Gandusio će se u 22 sata moći pogledati film art režisera Wima Wendersa "Pina", posvećen legendarnoj njemačkoj plesačici i koreografkinji Pini Bausch.

U subotu u 10.30 sati priredit će se susret s umjetnicima u kavani hotela Adriatic. U 19.30 sati u kući na adresi Carrera 32 odigrat će se "Krunska 54", predstava u stanu srpskog redatelja Marka Manojlovića. U 22 sata slijedi kazališna predstava "Periodonero" talijanske grupe Cosmesi, koja će se održati u koncertnoj dvorani TDR-a. Završnica će od 23 sata pripasti partyju kod beach bara Cuvi, na kojem će nastupati DJ-evi Daniel Rajković, Madame Fature i Schwizarski u Zagrebu.

Organizator Blitza je Kulturna udruga Plime sa sjedištem u Rovinju. Održavanje festivala omogućili su Grad Rovinj, Pučko otvoreno učilište i Turistička zajednica Rovinj, kojima su se pridružili i sponzori. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter