U petak deblokada pregovora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor sastat ce se u petak u Ljubljani da bi, prema neslužbenim informacijama, objavili konacan dogovor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora i rješavanju granicnog spora. Kako neslužbeno doznajemo, iako još nisu usuglašeni svi detalji, velika je vjerojatnost da ce sve biti završeno, a i Pahor je za petak najavio mogucnost "uspješnog dovršetka pregovora".

Ocekuje se da ce Kosor i Pahor konacno objaviti pojedinosti svog dogovora, koji vec drugi mjesec kriju od javnosti. "Jer da nije bilo napretka u pregovorima, do sastanka u petak vjerojatno ne bi ni došlo", rekao je u cetvrtak dobro upucen hrvatski izvor.

Unatoc tajnosti pregovora, neki detalji ipak su procurili: hrvatski pregovori bit ce deblokirani temeljem tzv. francuskog kompromisa jer ce iz hrvatske pristupne dokumentacije biti uklonjeni dokumenti za koje se utvrdi da prejudiciraju granicu. U rješavanju granicnog spora pak arbitrirat ce peteroclana strucna skupina, ciji se sastav još utvrduje, slicno kao što je previdala i Rehnova inicijativa, koja je poslužila kao temelj za najnoviji dogovor.

Osim granice, pretpostavlja se da ce buduci dogovor biti sveobuhvatan, rješavajuci i pitanje stare štednje Ljubljanske banke i nuklearke Krško. Konacan dogovor trebao bi biti postignut još ovog mjeseca da bi se uspješno mogla održati predstojeca pristupna konferencija, zakazana za 16. listopada. Zasad Slovenija blokira otvaranje devet i zatvaranje pet poglavlja.


Podijeli: Facebook Twiter