U petak 20. Tuberfest - sajam istarskog tartufa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Livadama uz rub Motovunske šume, najpoznatijeg staništa tartufa, preksutra počinje trodnevni Tuberfest - sajam istarskog bijelog tartufa i poljoprivrednih proizvoda u organizaciji Turističke zajednice općine Oprtalj. Tradicionalna manifestacija slavi jubilej, dvadeset je godina prošlo otkako je pokrenuta s ciljem da promovira tartuf i doprinese produžetku turističke sezone.

Tuberfest započinje u petak u 13 sati otvorenjem sajma. Slijedi demonstracija pripreme i degustacija tradicionalnih istarskih tjestenina s bijelim tartufima, biranje i ocjenjivanje najvećeg tartufa sajma, licitacija tartufa, turnir u briškuli i trešeti i zabavno glazbeni program.

Aleksander Krt, načelnik oprtaljske općine i predsjednik TZ-a, kao zanimljivost ističe da će nakon pokaznog traženja tartufa nedaleko od sajamskog šatora zainteresirani moći u pratnji tartufara otići na pokazno traženje u Motovunsku šumu.

U subotu i nedjelju sajam svoja vrata otvara u 12 sati. Tijekom dana uz standardni sajamski program, u 17 sati predviđeno je i izvlačenje lutrije s vrijednim nagradama te zabavno-glazbeni program uz Bullea folk. U nedjelju u 13 sati održat će se humanitarna akcija u organizaciji Zajednice Talijana Livade. U sajamskom šatoru i na vanjskom prostoru očekuje se ukupno šezdesetak izlagača poljoprivrednih proizvoda te nekoliko tvrtki registriranih za promet tartufima.

Jedan vikend, dva sajma

Uz oprtaljski TZ, sajam tartufa i autohtonih proizvoda na vlastitom sajamskom prostoru u Livadama organizira i Giancarlo Zigante. Tijekom trećeg od sedam vikenda Dana Zigante tartufa, sajamski šator bit će u subotu i nedjelju otvoren od 10 do 20 sati. Predstavit će se tridesetak izlagača autohtonih proizvoda, vina, pršuta meda, sira… Uz izložbu bijelog tartufa, promociju i promotivnu prodaju delicija s tartufima, predviđeni su i drugi sadržaji poput cooking showa s poznatim internacionalnim kuharima i pokazno traženje tartufa. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter