U pet mjeseci utajeno 13,7 milijardi eura poreza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Paolo Maldini, slavni kapetan «Milana», igrac rekorder po broju nastupa u Serie A, ovih se dana spominje u sklopu istrage o utaji poreza. No, to je samo najnovija epizoda u seriji talijanskih pokušaja da izbjegnu placanje poreznih obveza gdje ni 2009. godina nije mogla biti izuzetak.

Italija nastavlja utabanim stazama na kojima gubi i do 16 posto domaceg bruto proizvoda, a procjenjuje se da je rijec o 230 milijardi eura. Guverner Narodne banke Mario Draghi ocijenio je da sve to drasticno «smanjuje kompetitivnost velikog dijela tvrtki te rastace društveno tkivo».

Financijska policija je povodom 235. godišnjice svog osnivanja potvrdila široke dimenzije ove neslužbene, ali vrlo profitabilne «tercijarne djelatnosti». Samo u pet mjeseci ove godine istražitelji su otkrili 13,7 milijardi eura neplacenog poreza. Radi se o svoti koja je za 10 posto veca nego ona u istom razdoblju 2008. godine.

Financijska policija je istaknula da s krizom raste i broj prekršaja. Otkriveno je tako oko tisucu prekršaja vezanih uz stecajeve, 600 bankarskih, odnosno burzovnih prijevara, pri cemu je zaplijenjeno 218 milijuna eura. Ljudi se snalaze kako znaju, cvjetaju i ilegalne kladionice pa je policija zaplijenila cetiri i pol milijuna listica ekspres lutrije, koji su prodavani bez dozvole, ilegalno.

Financijska policija je zbog ilegalne prodaje droge uhitila 1.200 osoba te zaplijenila 5,5 tona hašiša, marihuane, kokaina i heroina. Borba s organiziranim kriminalom je i na ovom polju rezultirala zapljenom u vrijednosti od 1,1 milijarde eura. Rijec je o imovini raznih bandi kriminalaca pri cemu je provjeravano oko 250 osoba ili pak tvrtki. Nešto više od tri milijarde eura je pak oduzeto u nadmudrivanju s utajivacima poreza na medunarodnoj razini. Rijec je o famoznim off shore tvrtkama, odnosno zemljama gdje se u vezi s porezom ne postavlja previše pitanja.


Podijeli: Facebook Twiter