U Peroju bi se gradio novi vrtić i do njega Vatrogasni dom

Jedino su mame kupovale za najmlađe
Jedino su mame kupovale za najmlađe

Pedagošku godinu 2016./2017. u dječjim vrtićima "Petar Pan" Grada Vodnjana pohađalo je 202 djece, od čega 43 jasličkog, a 159 vrtićkog uzrasta. Prema izvještaju što ga je nedavno Gradskom vijeću Vodnjana podnijela ravnateljica Daniela Vitasović-Uršić, najveći vrtić u gradskom sustavu matični je "Petar Pan" u Vodnjanu koji je pohađalo 121 dijete, dok je područni vrtić u Galižani imao 56, a u Peroju 25 djece okupljene u skupini Lavići. 

Tri skupine s više od 50 mališana 

Vjerojatno bi ih u Peroju, naselju koje iz godine u godinu raste u svim pogledima, bilo i više da to uvjeti omogućuju. Međutim, vrtić djeluje s prostorno ograničenim mogućnostima, zbog čega je "Petar Pan" uz potporu i suradnju gradske uprave ishodio svu potrebnu dokumentaciju i u svibnju aplicirao na natječaju za europski novac potreban za gradnju novog vrtića u tom mjestu. Riječ je o natječaju iz mjere 7. "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima", odnosno podmjere 7.4. "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu", a koja uključuje izgradnju i unaprjeđenje niza javnih sadržaja.

Prilika je to, dakle, i za gradnju novog vrtića u Peroju u sklopu postojećeg društvenog doma, gdje bi, kao što smo već pisali, ustanova raspolagala s dovoljno prostora za tri skupine sa sveukupno više od 50 mališana. 

Odluka moguća do kraja godine 

- Grad Vodnjan napravio je sve što je trebao, riješio je imovinsko-pravne odnose i osigurao građevinski dozvolu za vrtić. U roku je taj projekt prijavljen na natječaj iz programa ruralnog razvoja za financiranje infrastrukture i drugih javnih sadržaja, prošli smo administrativnu provjeru i sada čekamo rezultate. Rečeno nam je da bi odluka trebala biti donijeta do kraja godine, ali zaista ne znam hoće li jer je u pitanju veliki broj prijavljenih projekata jedinica lokalnih samouprava iz cijele Hrvatske. Svaka je jedinica ograničena na dva projekta, rekao je Ezio Pinzan, pročelnik Grada Vodnjana za gospodarstvo i projekt Europske unije.

I Vodnjanci su prijavili dva projekta, oba u Peroju, oba praktički na istoj lokaciji. Uz vrtić, naime, gradio bi se i dugo očekivani Vatrogasni dom, a nositelj tog projekta je Grad. Projekt izgradnje predškolske ustanove, čiji je nositelj DV "Petar Pan", vrijedan je 7,5 milijuna kuna, odnosno milijun eura, koliko je i najveći iznos koji se može dobiti ovim natječaju. Projekt doma perojskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva vrijedan je 2,5 milijuna kuna. Prema pravilniku provedbe podmjere 7.4 potpora može iznositi do sto posto vrijednosti projekta, s 85 posto pokriva ga Europska Unija, a ostatak Hrvatska. Ukupna predviđena sredstva iznose 50 milijuna eura, i za očekivati je da će mnogi ostati bez potrebnih financija. 

Nova prizemnica od 540 kvadrata 

- Očekujemo pozitivno rješenje za naša dva projekta, a koliko će koji projekt zaista dobiti ovisi i o broju projekata na ukupna sredstva. Naš je hendikep što su i Vodnjan i Istarska županija iznad hrvatskog prosjeka razvijenosti što znači i manje bodova. Ako budemo ispod crte projekti su spremni za neke druge natječaje, rekao je Pinzan. Na isti je natječaj aplicirala većina istarskih općina i gradova. Podsjetimo i da je zbog indeksa razvijenosti Umag odlučio da neće na njemu sudjelovati, s obzirom da je po kriteriju razvijenosti pri vrhu i šanse za uspjeh su mu jako male.

Bude li vrtić u Peroju izgrađen, odnosno kada bude izgrađen, tamošnji će mališani preseliti iz skučenog prostora u staroj jezgri u novu prizemnicu površine 540 kvadrata, okružene s dovoljno prostora za igru. U zgradi bi se smjestile dvije vrtićke skupine sa po 20 djece te jedna jaslička s 12. Nemjerljivi su to mogućnosti u odnosu na sadašnju područnu ustanovu sa sadašnjih 25 Lavića. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter