U Pazinu trenutno nema slobodnih gradskih stanova

Kuća u ulici Istarskih glagoljaša broj 8 u kojoj su dva gradska stana (M. RIMANIĆ)
Kuća u ulici Istarskih glagoljaša broj 8 u kojoj su dva gradska stana (M. RIMANIĆ)

Grad Pazin raspolaže s većim brojem nekretnina, a među njima i stanovima, ustvrdio je nezavisni vijećnik Valter Milohanić na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća. Stanari iz ulice Istarskih glagoljaša na broju 8 pitali su ga, kaže, zašto su dva, po njima useljiva stana, u toj zgradi prazna.

Tim više jer su po njihovim saznanjima vraćena Gradu. Isto je, kaže Milohanić, i s dva stana na Hrvatskom trgu u zgradama na broju 6 i 7. Tim je povodom nadležne u gradskoj upravi upitao kada prestaje pravo na život u gradskim stanovima odnosno gubi li stanarsko pravo obitelj koja sagradi svoju kuću i više ne živi u stanu nad kojim ima stanarsko pravo.

- Grad Pazin je zemljišnoknjižni vlasnik katastarske čestice na kojoj se nalazi zgrada u ulici Istarskih glagoljaša broj 8 na Buraju. U toj zgradi, osim dva stana, svi su ostali otkupljeni u skladu s odredbama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Za spomenuta dva stana vodi se pred Službom za imovinsko-pravne odnose Ureda državne uprave u Istarskoj županiji postupak prema Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

U tom je postupku 15. prosinca 2008. donijeto djelomično rješenje o povratu ova dva stana u vlasništvo Davora Lukeža iz Rijeke i Vladimira Lukeža koji živi u Italiji. Na to su rješenje Grad Pazin i Državno odvjetništvo uložili žalbu pa je od 5. siječnja 2009. predmet na drugostupanjskom postupku u Ministarstvu pravosuđa. I još nije riješen, objašnjava Daniel Maurović, pročelnik gradskog Odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo.

Za stan na Hrvatskom trgu na kućnom broju 7 kaže da je u postupku Komisije za davanje gradskih stanova u najam. Stan u susjednoj zgradi na broju 6 u najmu je od 2002. godine, prema odluci nadležne gradske komisije, pa na toj adresi više nema praznih stanova u vlasništvu grada. (M. RIMANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter