U Pazinu svečano obilježen Dan istarske županije

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Svečanom sjenicom Skupštine Istarske županije i Saveza udruga istarskih antifašista u pazinskom Spomen domu "Sjedinjenja i slobode" obilježena je 73. godišnjica donošenja Pazinskih oduka. Sabor istarskih narodnih predstavnika i Pokrajinski narodnooslobodilački odbor za Istru u Pazinu su 25. i 26. rujna 1943. potvrdili odluke o sjedinjenju Istre s maticom zemljom Hrvatskom, a u spomen na te događanje Skupština Istarske županije 2002. donijela je statutarnu odluku da se 25. rujna slavi kao Dan županije.

Sudionicima svečane sjednice u ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović obratio se ministar turizma Anton Kliman, a uz njega govorili su Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu, istarski župan Valter Flego, predsjednik istarskih antifašista Tomislav Ravnić i Zlatko Komadina, župan Primorsko goranske županije. Predsjednik županijske skupštine Valter Drandić uvodno je naglasio kako je odgovornost prema prošlosti i budućnosti naša velika obaveza, jer su se upravo Istrani prvi u Europi organizirano suprotstavili fašizmu već u njegovom začecima, a zahvaljujući herojskoj borbi naroda suvremena se Hrvatska svrstala u krug civiliziranih europskih zemalja.

Prije svečane sjednice položen je vijenac uz spomenik žrtvama fašističkog terora i Narodnooslobodilačke borbe u parku Narodnog ustanka, a potom je u predvorju velike koncertne dvorane Spomen doma otvorena izložba "Palež u sjećanjima". Na njoj su izložene fotografije spaljenih sela na području tršćanskog zaleđa, slovenske i hrvatske Istre, Liburnijskoga krasa te zapadnog riječkog zaleđa. Ta sela na području nekadašnje Julijske krajine stradala u akcijama tzv. "čišćenja terena" koje su tijekom Drugog svjetskog rata vršili njemački nacisti sa svojim fašističkim pomagačima. (M. RIMANIĆ)            

 


Podijeli: Facebook Twiter