U Pazinu stacionar palijativne skrbi

Pazinski dom zdravlja (Jelena PREKALJ)
Pazinski dom zdravlja (Jelena PREKALJ)

Palijativnom skrbi nastoji se ublažiti bol i podići kvaliteta života bolesnika s neizlječivom bolešću, a projekti palijativne skrbi u Istri, prema riječima dr. Ante Ivančića, ravnatelja Istarskih domova zdravlja, intenzivno se razrađuju već sedam godina.

- Do sad se palijativna skrb provodila uglavnom volonterski, a zanimljivo je da je prosječan stanovnik Hrvatske u posljednje vrijeme riječ palijativa čuo 120 puta više nego prije tri-četiri godine, kaže dr. Ivančić.

- U Istri imamo iskustva, znanja, kvalitetnih ideja i vizija za razvoj palijativne skrbi, ističe dr. Ivančić. U posljednje dvije godine ovdje se razvila izvanbolnička palijativna skrb financirana i organizirana u sklopu Istarskih domova zdravlja. Provodi je mobilni multidisciplinarni palijativni tim, sastavljen od skupine specijalista koji odlaze u  u domove oboljelih, gdje pomaže njima i njihovim obiteljima. Uz palijativni bolnički odjel, Istri je potreban i hospicij, a to znači stacionar u kojem će se najtežim bolesnicima pružati sva potrebna intenzivna skrb i njega. Hospicij zahtijeva kvalitetne prostorne uvjete, ali i kadrove educirane za rad s vrlo teškim i umirućim bolesnicima.

- U tu se koncepciju Pazin dobro uklapa. Njegova je prednost što je smješten u geografskom središtu Istre i što se iz gotovo svih krajeva Poluotoka ovamo može relativno brzo i lako stići. Uz to, u Pazinu već postoji stacionar koji bi se uz adaptaciju mogao preurediti u hospicij i odjel za palijativnu skrb. Uređenjem dijela stacionara i još nekih objekata u pazinskom Domu zdravlja zadovoljili bi se svi uvjeti za kvalitetnu skrb. Ovdje postoji sva infrastruktura, osoblje, kuhinja, praonica rublja i ostalo. To je važno jer ne treba krenuti od nule, naglašava dr. Ivančić, a budući da u kompleksu Doma zdravlja u Pazinu trenutno ima slobodnog prostora, uređenje hospicija i stacionara zapravo je dobra zamisao.

Postojeći stacionar prostire se na oko 600 četvornih metara, a više stotina kvadrata slobodnog prostora nalazi se u drugim objektima koji čine kompleks pazinskog Doma zdravlja.

- Uz već izraženu podršku Županije ovi bi se prostori u dogledno vrijeme mogli iskoristiti za uređenje hospicija. Pazinski hospicij je za sada ideja, ali uložit ćemo maksimalne napore da se tijekom 2013. intenziviraju aktivnosti na što skorijem ostvarenju ove zamisli, dodaje dr. Ivančić. (Mirjan RIMANIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter