U Pazinu propada najstarija zgrada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pazin bi uskoro mogao ostati bez jedne od svojih najstarijih zgrada, kuce u Ulici bune kmetova u Kaštelu, srednjovjekovnoj urbanoj jezgri, danas glavnom odredištu turista.

U izuzetno je lošem stanju i s nje svakodnevno otpadaju dijelovi zida pa su konzervatori naložili da se objekt barem podupre, a prolaz ogradi, kaže Emina Svilar, samostalni upravni referent za prosvjetu i kulturu u gradskom odjelu za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti.

Problem je, kaže, što zgrada ima 23 suvlasnika, a uvidom u e-izvadak Opcinskog suda u Pazinu osvjedocili smo se da su suvlasnici, osim po Istri, razasuti diljem Hrvatske. Ima ih i u Italiji, a neki su pokojni. Zbog toga i cinjenice da Grad nije vlasnik trenutno se ništa ne može poduzeti da se kuca spasi.

Konzervatori su stupili u kontakt s nekim suvlasnicima te dogovorili da se objekt ogradi i podupre na kriticnim dijelovima.

"U ovakvoj situaciji bilo bi najbolje kada bi Grad proglasio privremeno skrbništvo nad zgradom, no za to treba dobiti rješenje konzervatora", pojašnjava gradonacelnik Renato Krulcic.

Prema zakonu, kao naknadu za privremeno skrbništvo i troškove zaštite, koje je dužan podmiriti vlasnik, Grad bi, da bi  naplati sanaciju zgrade, mogao povesti ovršni postupak i tako postati vlasnik, odnosno suvlasnik nekretnine.

U slucaju da konzervatori predlože Gradu privremeno skrbništvo, u gradskom proracunu nema novca za to pa bi se vlastitim snagama malo moglo uciniti za njen spas, zakljucuje Krulcic.


Podijeli: Facebook Twiter