U Pazinu otvoren TradeInEtno festival

Goran Farkaš i Renato Krulčić otvaraju festival
Goran Farkaš i Renato Krulčić otvaraju festival

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić otvorio je Kaštelu festival tradicijske i etno glazbe TradInEtno, koji će se u ovom prostoru održavati do subote, 21. lipnja. Na programu ovogodišnjeg, šestog po redu festivala, osim atraktivnih koncerta održat će se večer folklora, glazbeni kamp, sajam tradicijskih zanata i domaće hrane, plesne i vokalne radionice, radionica keramike, izložba dječjih radova, projekcije etno filmova i razna predavanja.

- Grad Pazin podržava ovaj festival, rekao je Krulčić te dodao da je ovo projekt koji otvara mogućnosti suradnju s gradovima i regijama u širem okruženju. Budući da Udruga TradeInEtno ima iskustva, poglavito kroz europrojekt Archeo.S, koji je 2012. ovaj festival uzdigao kao najznačajniju manifestaciju etno glazbe u Istri, Krulčić naglašava da postoje preduvjeti da se ova priredaba etablira kao nositelj ideje o suradnji etno glazbenika iz raznih europskih zemalja.

Stoga je zahvalio Goranu Farkašu i njegovim suradnicima koju su u ovaj projekt uložili mnogo truda i volje, ali i svima koji su volonterskim radom pomogli u održavanju festivala. "Mnogo dobre volje, volonterstva i osobnog odricanja odlika je pazinskih udruga koje s malim sredstvima uspijevaju napraviti ovakve manifestacije", rekao je Krulčić, zaželjevši da se sudionici dobro zabave i na radionicama nešto novo nauče.

Prije nego što su sudionici glazbene radionice, svirači iz Švedske i Belgije izveli kraći program Goran Farkaš predstavio je izložbu radova koji se bave pučkom tradicijom, a pripremio ju je zajedno s polaznicima vrtića u Pazinskim Novakima i njihovim tetama.

Koncertni program ovogodišnjeg TradeInEtno festivala otvorile su skupine Atervind iz Švedske i Veja iz Pazina.

Sutra u 19 sati Noel Šuran predstavlja svojih "100 kanati", a u 20 sati održat će se folklorna večer posvećena pokojnim pazinskim folklorašima Cvetku Benaziću i Senki Štefanić, na kojoj će nastupiti Folklorni društvo Pazin, KUD Tanac iz Pečuha u Mađarskoj, DIF Koprivnički Ivanec, KUD Umag i na kraju u 22 sata Rudi Bučar s Istrabendom iz Slovenije.

U srijedu, 18. lipnja, nastupa najbolji hrvatski etno zbor Čipkice iz Zagreba, u petak, 20. lipnja, sviraju Dunja Knebl i Kololira iz Zagreba, a u subotu na zatvaranju festivala nastupit će alžirski bend Djmawi Africa. Svi koncerti održavaju se u Kaštelu i počinju u 21 sat. 

Švedski glazbeni pedagog hrvatskih korijena Allan Skrobe održat će u sklopu festivala sedmodnevni glazbeni kamp u kojem će sudionici kolegama predstavi po jednu pjesmu iz zemlje ili kraja iz kojega dolaze, a Lidija Dokuzović održat će trodnevnu vokalnu radionicu. Radionica Koviljke Marečić zove se KoloNaOkolo i u njoj polaznici mogu naučiti plesati razna balkanska kola, a Henry Marić vodit će radionicu keramike.

Ispred Kaštela održava se za vrijeme festivala sajam koji je osmislila Irina Kivela Ukotić, iz udruge 5R, na kojem se predstavljaju zaboravljeni zanati središnje Istre. Svake festivalske večeri u Bunkeru se održava jam session koncert. Pokrovitelji TradeInEtno festivala su Grad Pazin, Istarska županija, Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter