U Pazinu održana VIII. Međunarodna konferencija liberala

Ilustracija (M. MIJOŠEK/arhiva)
Ilustracija (M. MIJOŠEK/arhiva)

U Pazinu se u organizaciji Istarskog demokratskog sabora u suradnji sa ALDE Strankom i Zakladom Friedrich Naumann, održava VIII. Međunarodna konferencija liberala (ILC) na temu „Supsidijarnost u Europskoj uniji - Praksa dobrog upravljanja“. Konferencija, koja se prvi put održava u Pazinu okuplja lidere liberalnih i regionalnih političkih stranaka Jugoistočne Europe, predstavnike raznih međunarodnih političkih organizacija iz Mađarske, Slovenije, Rumunjske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije te brojne predstavnike najrelevantnijih liberalnih stranaka iz Hrvatske. U središtu pozornosti osmog ILC-a su vrijednosti supsidijarnosti u Europskoj uniji, a sažet će se i prakse dobrog upravljanja iz perspektive liberala.

-Tema današnje konferencije jedno je od najaktualnijih političkih pitanja ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj Europi, a cilj IDS-a je omogućiti forum za raspravu na međunarodnoj razini. Ovime IDS potvrđuje da, iako je mala stranka za europske pojmove, uspijeva biti most između Europske unije i Jugoistočne Europe, rekao je u uvodnom izlaganju na početku konferencije, predsjednik IDS-a Boris Miletić. Nadovezavši se na konstataciju Emila Dausa, predsjednika podružnica IDS-a Pazinštine, koji je ustvrdio kako je supsidijarnost sinonim za decentralizaciju. Miletiće je naveo niz primjera iz Istre u kojoj se pokazalo kako i ono malo decentraliziranih funkcija koje obavlja Županija, daje daleko bolje rezultate od onih koje provodi centralizirana država, kao što je Hrvatska u kojoj je sve koncentrirao u političkom Zagrebu. Između brojnih primjera naveo je i sustav vatrogastva koji se minulog ljeta u Hrvatskoj pokazao neučinkovit.

-Nije istina da proteklog ljeta u Istri nije bilo požara. Bilo ih je, ali su na vrijeme uočeni i ugašeni, rekao je Miletić, pojasnivši kako je tomu doprinijelo funkcioniranje vatrogastva na razini županije, koja je opremila i obučila svoje vatrogasce i postavila sustav nadzora. Uz ovaj naveo je i niz primjera u kojima se županija pokazala djelotvornija od centralizirane države. No, tu je i pitanje milijarde kuna koju Istra svake godine izdvaja u državni proračun, a kada bi mogla upravljati tim sredstvima do 2020. godine mogla otvoriti najmanje 700 novih radnih mjesta. Miletić je, kao pozitivan primjer, naveo Poljsku u kojoj s oko 70 posto sredstava iz EU fondova upravljaju vojvodstva, odnosno županije. Navodeći primjere još nekoliko europskih zemlja pokazao je kako supsidijarnost, odnosno decentralizacija potiču razvoj. Tako je uspješnoj decentraliziranoj Švedskoj ili Danskoj, suprotstavio centraliziranu Grčku.  

Domaćin konferencije pazinski gradonačelnik Rento Krulčić predstavio na europskoj razini poznat pazinski primjer participativnog budžetiranja, a predsjednik pazinskog IDS-a Dragan Šiprake rezultate djelovanja stranke na području Grada Pazina. Tomu je Emil Daus dodao kako je supsidijarnost, odnosno decentralizacija na županijskoj razini značajno unaprijedila život na ovim prostorima, a pogotovo turizam u središnjoj Istri.

Nakon uvodnih izlaganja u raspravi, koja je u tijeku, sudjeluju istarski župan i član Odbora regija Europske unije Valter Flego, zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić, Vesna Pusić (GLAS), Marijana Puljak (Pametno) te predstavnici HNS-a i HSLS-a. U drugom djelu govorit će se o jačanju supsidijarnosti u zemljama jugoistočne Europe kao preduvjetu razvoja. Na panel diskusiji, između ostalih, sudjelovat će Gašper Koprivšek (ALDE Bureau, SMC Slovenija), Nenad Čanak (LSV Vojvodina), Amir Husarić (LDS BiH), Nermina Vehabović-Rudež (Naša Stranka BiH), Teodor Gui (ALDE Romania) i Ammar Borančić (LPCG Crna Gora). (M. RIMANIĆ, snimio: Milivoj MIJOŠEK)) 


Podijeli: Facebook Twiter