U Pazinu obilježen Svjetski dan bolesnika

Renato Krulčić, Marina Lovrinić i dr. Ante Ivančić u novouređenoj sobi  (M. RIMANIĆ)
Renato Krulčić, Marina Lovrinić i dr. Ante Ivančić u novouređenoj sobi (M. RIMANIĆ)

U povodu Svjetskog dana bolesnika u pazinskoj Ispostavi Istarskih domova zdravlja susreli su se predstavnici ove zdravstvene ustanove i Grada Pazina. Razgovaralo se i o hospiciju koji je nužna potreba u središnjoj Istri. Renata Krulčića, gradonačelnika Pazina raduje činjenica što je HZZO, za tu namjenu, prepoznao potrebu uređenja 10 soba u Pazinu i to uvrstio u svoj program rada. Stoga očekuje kako će se do konca ove godine s Istarskom županijom i Ministarstvom zdravstva dogovoriti potrebe doma zdravlja i financijska konstrukcija. 

Potrebno 14 milijuna 

- Gradnja hospicija jedno je od strateških opredjeljenja IDZ-a, ali to znači i dogradnju postojeće zgade u Pazinu. Hospicij s deset soba gradit će se na katu, a u prizemlju će se urediti prostori hitne medicinske pomoći. Radi se o 14 milijuna kuna, ali nažalost tih novaca za sada nema, kaže dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja. Unatoč nedostatku sredstava iz godine u godinu kvaliteta smještaja, usluga i zdravstvene njege u pazinskom stacionaru i palijativnoj skrbi sve je bolja. Međutim palijativna skrb zahtijeva još bolje uvijete kakve ćemo pacijentima moći pružiti u budućem hospiciju, smatra Ivančić. 

Određene zdravstvene usluge pacijentima stacionara u Pazinu pružaju djelatnici pazinske ispostave Zavoda za hitnu medicinu koji u istoj zgradi imaju svoje reanimacijske prostorije. Pazinština je velika, a Pazin je smješten tako da omogućuje hitne intervencije na širem području središnje Istre. Zbog toga pazinski timovi uspješno djeluju na području Poreča, Rovinja i Labinštine prevozeći pacijente za Pulu ili Rijeku. Stoga je ova Ispostava ZHM izuzetno važna, kaže dr. Gordana Antić Šego, dodajući kako se ljeti zbog povećanja prometa, ova Ispostava, u suradnji s Ministarstvom prometa, pojačava Ipsilon timom. "Naša crna točka Lupoglav, zato želim da se što prije izgradi drugi krak ove ceste, jer, nažalost, na postojećoj se svake godine gubi mnogo života, a ranjavanja su jako treška", ističe dr. Antić Šego, voditeljica pazinske ispostave ZHM. 

Pazin uredio sobu 

Nakon radnog sastanka sudionici u obišli prostorije stacionara, gdje ih Marina Lovrinić, voditeljica pazinske Ispostave IDZ-a upoznala s novouređenom trokrevetnom sobom koja je opremljena zahvaljujući donaciji Grada Pazina u iznosu od 46 tisuća kuna. Soba je dobila nove vodovodne, elektroinstalacije i instalacije za medicinske aparate, te uređaje za komunikaciju između pacijenta i sestre. "Radi se o zgradi  staroj 60 godina, stoga je obnova instalacija nužna", kaže Lovrinić. Dodajući kako svaka soba ima besplatan Wi-Fi, jer u pazinskom stacionaru nažalost leži sve više mlađih bolesnika u terminalnoj fazi bolesti. Stoga se, dodaje Lovrinić, u sobe nastoji uvesti Internet i instalirati televizori kako bi se takvim bolesnicima olakšao boravak i poboljšala zdravstvena njega u stacionaru koji raspolaže s 27 kreveta, od čega se 10 koristi putem HZZO, a ostale plaćaju pacijenti u stacionaru. (Mirjan RIMANIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter