U Pazinu kontejneri za stare štrace

Zvijezdana Bertetić i Dragan Šipraka (M. RIMANIĆ)
Zvijezdana Bertetić i Dragan Šipraka (M. RIMANIĆ)

Na području Grada Pazina postavljeno je 10 kontejnera za odlaganje odjeće i obuće, izvijestio je Dragan Šipraka, direktor pazinske tvrtke Usluga. Naglasio je da svi koji odjeću namjeravaju darovati u humanitarne svrhe i dalje je mogu ponuditi Crvenom križu ili Caritasu, jer ovi su spremnici namijenjeni prikupljanju neupotrebljivog, otpadnog tekstila i obuće.

Ovakav se tekstilni otpad daljnjom obradom može preraditi u novi proizvod, zapravo reciklirati i to najčešće u industrijske krpe.

Grad Pazin je s tvrtkom Ekran Media iz Podstrane sklopio ugovor prema kojem on ustupa prostor, a poduzeće je dužno postaviti kontejnere i redovito ih prazniti, dodala je Zvijezdana Bertetić, viši stručni suradnik za zaštitu okoliša i komunalne poslove u Gradu Pazinu.

- Spremnici su namijenjeni isključivo za odlaganje odjeće i obuće, stoga se u njih ne smije odlagati komunalni otpad, a tekstil koji se u njih odlaže mora biti suh i bez plijesni, rekao je Šipraka. Od recikliranog pamuka proizvode se krpe za brisanje, a od sintetskih vlakana osigurava se sirovina za tapeciranje, punjenje madraca te raznih dugih proizvoda pa čak i vlakna koja se ponovo mogu upotrijebiti u proizvodnji odjeće.

Cilj akcije je selektivno skupljanje otpada, a njome se građanima nastoji skrenuti pozornost na to da tekstil nije otpad jer se može reciklirati. Smatra se da je prosječan vijek trajanja odjevnih predmeta oko tri godine, nakon toga se odjeća obično baca, a gotovo pola godišnje količine tekstilnog otpada može se reciklirati, rekao je Šipraka naglasivši da je recikliranje odjeće od velike važnosti za očuvanje okoliša i rasterećenje postojećih odlagališta.

Na "zelene otoke" u Pazinu već su postavljeni kontejneri za skupljanje pet ambalaže, metala, stakla i papira, a kontejnerima za odjeću i obuću nastavlja se strategija selektivnog skupljanja otpada Grada Pazina i Usluge. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter