U Pazinu izloženo oko 200 vrsta gljiva

Neke su gljive izazivale nedoumice (M. RIMANIĆ)
Neke su gljive izazivale nedoumice (M. RIMANIĆ)

Prva sveistarska izložba gljiva održana je proteklog vikenda u Pazinu. Tijekom ove dvodnevne manifestacija ljubitelji gljiva, berači, gurmani, radoznalci i mikolozi iz Istre, drugih dijelova Hrvatske, Italije i Njemačke pohodili su izložbu na kojoj je bilo izloženo oko 200 vrsta gljiva.

Izložbu je otvorio pazinski gradonačelnik Renato Krulčić zadovoljan što se održa upravo u Pazinu u koji su zbog gljiva došli brojni gljivari sakupljači i stručnjaci, stoga je ova izložba idealno mjesto za razmjenu iskustava i stjecanje novih znanja. Siniša Žulić, koji je kao gradonačelnik Buzeta, predsjednik Udruge Modelna šuma "Sliv rijeke Mire", suorganizator izložbe, dodao je kako je izložba dobar primjer i jedan od projekata koji pokazuju mogućnosti Modelne šume.

Milan Antolović, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu dodao je kako izložba ima perspektivu postati tradicionalnom u sklopu projekta Modelna šuma "Sliv rijeke Mirne". Dr. sc. Željko Zgrablić u ime suorganizatora Centra za općekorisne funkcije šuma "Josip Ressel" Hrvatskog šumarskog instituta smatra da manifestacija može dati veliki doprinos boljem poznavanju gljiva i komercijalnim mogućnostima. Kasnije je Zgrabljić održao je predavanje "Mikoriza-brak iz interesa".

Elena Šestan predstavila je projekt Modelne šume, pojasnivši kako je to pristup koji se može definirati kao suradnički proces kroz kojeg pojedinci i skupine rade zajedno prema zajedničkoj viziji održivog razvoja krajolika u kojem su šume važno obilježje. U modelnoj šumi ljudi s različitim interesima i mišljenjima tvore neutralno partnerstvo s ciljem gospodarenja vlastitim prirodnim resursima na najlogičniji način, uzimajući u obzir tradiciju ekonomsku situaciju i kulturni identitet a da to ne ugrožava buduće generacije. Stoga je ova izložba samo jedan od segmenata na putu boljeg upoznavanja i gospodarenja prirodnim resursima, a gljive to svakako jesu.

Uz brojne gljivare izložbu je posjetio i dr. sc. Romano Božac, zacijelo najpoznatiji hrvatski gljivar. On se ovom prigodom prisjetio izložbe koju je 2002. postavio u pazinskom Spomen domu, koju je u pet dana posjetilo oko 10 tisuća ljudi. Dodao je kako je održavanje ovakvih izložbi važno zbog edukacije stanovništva pogotovo onog u ruralnim područjima. Pozvao je istarske gljivare da posjete muzej u Zagrebu koji trenutno broji 1.100 vrsti gljiva, a uskoro će biti bogatiji za još nekoliko vrsta jer je, kaže Božac, na ovoj izložbi primijetio nekoliko vrsti koje u muzeju još nemaju. (M. RIMANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter