U Pazinu izložba "Ako znenada pride kruto lačan gost"


"Ako znenada pride kruto lačan gost" - naziv je izložbe grafika i starih kulinarskih recepata sinoć otvorene u Etnografskom muzeju Istre autora iz umjetničke radionice Petikat: Danijel Žeželj (grafike), Hrvoje Đukez (postav) i Stanislav Habjan (oblikovanje mape).

Nakon prvog postava u Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji u studenom mjesecu, izložba koja je umjetnička posveta piscu, povjesničaru umjetnosti i kulture, znanstveniku Branku Fučiću (1920. - 1999.) nalazi svoje drugo prirodno okrilje u zemljopisnom središtu Terre incognite - zemlje koju je onaj kome je izložba posvećena istražio, opjevao i iznimno zadužio.

U galeriji najjužnijeg dijela pazinskog Kaštela na 12 stalaka izloženi su primjerci iz istoimene grafičke mape koja kombinira lucidne Fučićeve gastronomske tekstove na čakavštini iz knjižice "Gaštronomija grišnoga fra Karla z Dubašnice" s izvrsnim grafikama ponajboljeg hrvatskog ilustratora i grafičara Danijela Žeželja. Erudit i najbolji poznavatelj glagoljaškog svijeta sjevernog Jadrana u ovom manje poznatom ostvarenju maštom ostvaruje recepte samostanskog kuhara iz 18. stoljeća, a s obzirom na to da je toliko uvjerljiv, mnogi i dan-danas misle da se radi o stvarnoj glagoljaškoj zbirci recepata.

- To su krajnje jednostavni, tradicionalni pripravci svakodnevne hrane, zasnovani samo na onome što čovjeku pruža priroda i vrt ili more ako ga ima, kazao je jedan od autora Habjan koji je izložbu otvorio zajedno s kustosicom Tanjom Kocković Zaborski i ravnateljicom EMI-ja Lidijom Nikočević. Uz Fučićev svijet riječi najvažnija sastavnice izložbe je Žeželjev fantastičan svijet slike kojom ga je nadopunio.

- Recepti jela najčešće se objavljuju uz fotografije pripremljenih jela i takve kuharice odlično služe svrsi. Naš je slučaj bio drugačiji jer Fučićeva Gaštronomija spaja fikciju s praktičnim kulinarskim uputama. Ovi tekstovi nisu tradicionalni zapisi receptura, nego male priče, crtice koje oslikavaju i prošlo vrijeme i Fučićev svjetonazor. Moje ilustracije slijede i dodatno proširuju takav pomak u fiktivno, u igru. Nastojao sam se držati teksta i poštivati faktografiju recepata (namirnice, omjeri, itd.) i u isto vrijeme otvoriti vrata mašti, gurnuti cijelu priču u veselo, ludo i neočekivano.

Tako su nastale ilustracije koje spajaju nadrealno i specifično i koje su posveta Branku Fučiću i njegovom slavljenju dobrih, veselih i ukusnih stvari u životu, izjavio je nedavno Žeželj koji nije mogao biti na otvorenju.

Na otvorenju je "prema staroj glagoljaškoj recepturi delikatecu parića" Boris Greiner, a možemo kazati da je "Bakalaj na glagoljaški način" bio izvrstan. Recept zainteresirani mogu pronaći na instalacijama izložbe sve do 5. svibnja do kada je izložba otvorena. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter