U pazinskom kaštelu završen 7. TradInEtno festival


Produkcijom plesnih, vokalnih i instrumentalnih radionica na kojima je nastupilo 50-ak ljudi s čak tri kontinenta te energičnim koncertom pazinske etno skupine Veja u pazinskom je Kaštelu zatvoren 7. TradInEtno festival. U završnom programu devetodnevnog festivala predstavljena je produkcija plesne radionice KoloNaOkolo, koju je vodila Koviljka Marečić. Dvadesetak polaznika radionice naučilo je plesati hrvatske, makedonske, belgijske i talijanske plesove, uz glazbenu pratnju uživo.

Vokalna radionica pod vodstvom Lidije Dokuzović ove je godine bila najmnogobrojnija, s polaznicima iz nekoliko europskih zemalja. Pjesme koje su pripremali bile su uglavnom iz slavenskog govornog područja, složene u tradicijske aranžmane, s ponekom vlastitom obradom. U TradInEtno kampu, koji su vodili Šveđanin Allan Skrobe te Čileanci Ernesto Calderon i Antonio San Martin, polaznici su jedni druge učili pjesme iz svojih zemalja, koje su u zajedničkom instrumentalnom aranžmanu odsvirane na završnom koncertu.

Na kraju večeri etno skupina Veja, čiji članovi i organiziraju ovaj festival, odsvirala je energičan koncert predstavljajući i poneke nove pjesme. U ispunjenom Kaštelu publika je u glas pjevala s Goranom Farkašem, frontmenom Veje, a na pozornici su im se pridružile i djevojke iz vokalnih radionica te članice etno zbora Čipkice, pa su zajedno otpjevali tradicijsku pjesmu "Piero me tocca".

Na ovogodišnjem TradInEtno festivalu održani su i koncerti veselog talijanskog tria Brigan, mladog i vrlo talentiranog američkog glazbenika Lona Eldridgea, južnoameričko-europskog orkestra Ensamble Transatlantico de Folk Chileano, britanske harfistice Stephani West, švedskog instrumentalnog tria Matz, Joachim & Angelica, orkestra mladih glazbenika radionice Ethno Croatia te folklorna večer na kojoj su nastupili KUD Panče Pešev iz Kumanova (Makedonija), KUD-a Sot La nape iz Ville Santine (Italija) te domaćini i suorganizatori festivala iz Folklornog društva Pazin.

Jedan dan festivala bio je posvećen i plesu na tavolac, čime se pokušalo rekonstruirati starinski seoski običaj. Plesni podij, tavolac, sagrađen je u pazinskom gradskom parku samo za tu svrhu, pa su tom prigodom Dario Marušić i Koviljka Marečić, uz glazbenu pratnju Marka Pernića, Željka Farkaša i Marina Kranjca, učili polaznike zaboravljenim plesovima sjeverne i središnje Istre.

Dvodnevni etnomuzikološki simpozij održan u sklopu festivala obrađivao je temu "Tradicija - željene i neželjene promjene". (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter