U pazinskoj tvornici izrađeni precizni uređaji svjetske kvalitete

Armando Miljavac, projektant
Armando Miljavac, projektant

Poduzeće Etradex iz Pazina izradilo je i u Sisku Jadrandskom naftovodu na uporabu predalo visoko precizne etalonske uređaje za mjerenje obujma tekućina. Radi se o dva etalonska uređaja, obujma 100 i 500 litara, koje će JANAF koristiti za vrlo precizna mjerenja.

- Ova dva uređaja spadaju među najpreciznije u svijetu, mjerne nesigurnosti ±0,008 posto i ±0,006 posto. To znači da je mjerna greška samo osam mililitara na 100 litara, kaže voditelj projekta Armando Miljavac.

Nema preciznijeg uređaja od ovog

Dodaje kako je za postizanje ovakve preciznosti potrebno veliko tehničko znanje, iskustvo, ali i izuzetno dobro poznavanje mjeriteljstva. JANAF će ovu opremu koristiti kao primarne etalone, odnosno etalone kojima će s visokim povjerenjem točnosti umjeravati drugu opremu za umjeravanje.

- Svaki uređaj kojim se nešto mjeri mora imati uređaj koji je precizniji od njega samoga, a primarni etalon je najprezicniji uređaj u nekom području", pojašnjava Miljavac. Litra je, kaže, dogovorena vrijednost, određene temperature i gustoće tekućine. Kako bi mjerenja bila što preciznija potrebno je uskladiti niz zahtjeva koje određuju materijali, pogotovo što se tiče njihove rastezljivosti, no stručnjaci Etradexa uspješno su odgovorili i na te izazove i nadmašili sve zahtjeve i proizveli mjerne uređaje za koje je bilo teško pronaći laboratorij koji će ih testirati, koji može potvrditi preciznost takve posude jer laboratorij koji ih testira mora imati precizniju opremu od one koju umjerava.

- Mnogi precizni laboratoriji nisu uspjeli pronaći odstupanja u ovim etalonima, a stručnjaci u LabCert-u u Pordenoneu, jednom od najboljih i najopremljenijih u Europi, bili su začuđeni činjenicom se nešto tako precizno može proizvesti. Kako nismo uspjeli pronaći niti jedan laboratorij u Europi koji ima posude preciznije od etalonskih posuda koje smo izradili za JANAF, umjeravanje je izvršeno pomoću vrlo preciznih utega u svjetski poznatom talijanskom laboratoriju za precizna mjerenja mase, a posljedično i volumena, jer se preko mase, gustoće i temperature može dobiti obujam umjeravane posude, naglašava Miljavac. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter