U pazinskoj kotlini temperatura u minusu

Stari Pazin jučer u plusu
Stari Pazin jučer u plusu

U Pazinu je jučer ujutro, na samom koncu mjeseca travnja, temperatura pala ispod ništice. U šest sati ujutro Istrametova meteorološka postaja (Kolodvorska ulica) zabilježila je -1,3 stupnja, da bi se već do 11 sati temperatura podigla do 12 stupnjeva. Meteorološka postaja Državnog hidrometeorološkog zavoda u istom je gradu u isto jutarnje vrijeme bilježila -0,2 stupnja, dok je ona na čvoru Pazin-istok Istarskog ipsilona u selu Ivoli zabilježila -0,9 stupnjeva.

Nema straha za proljetne usjeve

Zanimljivije su pak temperature koje bilježe naselja na brdima koji s jugozapada i jugoistoka okružuju pazinsku kotlinu gdje temperatura jučer nije prešla u negativne vrijednosti. Primjerice Stari Pazin, udaljen samo jedan kilometar zračne linije od središnjeg pazinskog trga, jučer je u 6 ujutro zabilježio najnižu dnevnu temperaturu od 4,2 stupnja. Također je slična situacija s Lindarom, udaljenim dva kilometra zračne linije od središnjeg pazinskog trga, koji je bilježio minimalac od pozitivnih 2,7 stupnjeva. Sve su to toplinske varijacije koje su već dobro poznate Pazincima kojima je uvijek za nekoliko stupnjeva hladnije od žitelja najuže okolice. S obzirom da se na Stari Pazin prema jugu nastavlja agrarno Pazinsko polje, a na Lindar isto tako prema Žminjštini poljoprivredno Lindarsko polje možemo kazati da ovo naglo zahlađenje koje smo doživjeli proteklih dana ipak neće znatnije naškoditi proljetnim usjevima.

Spomenimo da je nakon Pazina najhladniji istarski grad jučer ujutro bio Buzet (Sveti Ivan) gdje je izmjereno tek nula stupnjeva. Slijedio je Labin (Kazakape) s tri stupnja, Vodnjan s četiri, Buje pet, Umag (Nazorova ulica) i Poreč (Vranići) sa šest, dok je najniža dnevne temperatura u Novigradu, Rovinju i Puli (Stoja) iznosila sedam stupnjeva Celzijusa.

Najhladnije je ipak bio na Vojaku

Najhladnija lokacija ipak je bio Vojak na Učki gdje je izmjereno - 2,3 stupnjeva, ali je i tijekom dana temperatura ostala oko nule. Kao što smo i najavili prošli petak u našoj agrometeorološkoj prognozi, jutros je po kotlinama unutrašnjosti Istre došlo do pojave mraza. No na svu sreću čini se da je mraz bio rezerviran samo za manji dio područja, kaže Petar Radovan iz Istrameta dodajući da je mraz prekrio i Ćićariju, u Lanišću je bilo - 0,8, a u Vodicama -0,4 stupnjeva Celzijusa. "Pri tlu je bilo značajno hladnije. Na pet centimetra u Pazinu je izmjereno -5, a najhladniji je bio Gospić uz -9. Minusi su zabilježeni diljem zemlje, stoga će nakon vrlo ranog kretanja vegetacije vjerojatno biti većih šteta na poljoprivrednim kulturama", kaže Radovan.

Danas se nastavlja pretežno oblačno i vrlo nestabilno vrijeme uz čestu kišu, pljuskove i grmljavinu, naročito na sjeveru poluotoka i u riječkom zaleđu. Najstabilnije će se zadržati na jugu poluotoka gdje oborine mogu lokalno čak i izostati. Puhat će umjeren, na moru jak jugozapadni vjetar, a navečer će ga zamijeniti umjeren sjeverozapadnjak. Radovan posebno naglašava mogućnost olujnih udara jugozapadnjaka na moru danas. Jutarnje temperature zraka kretat će se od 5 do 12 stupnjeva, dnevne uglavnom između 14 i 18. U četvrtak se očekuje djelomice sunčano vrijeme, povremeno uz umjerenu i povećanu naoblaku. Puhat će većinom slaba bura, na moru sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 0 do 8 stupnjeva, dnevne uglavnom između 15 i 18. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter