U pazinskoj Istraplastici najavili štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Istraplastika" nekadašnja perjanica pazinskog gospodarstva je pred kolapsom. Radnici su ovih dana primili placu za listopad 2011. godine, a buduci da im vec tri godine kasni placa, danas su na konferenciji za novinare u Sindikatu Istre i Kvarnera (SIK) najavili štrajk.

Darko Vidmar, voditelj pazinskog ureda SIK-a, Željko Šišovic sindikalni povjerenik SIK-a u "Istraplastici" i Anton Smokovic predsjednik Radnicko vijeca govorili su o nezavidnom stanju tvrtke kojom se nekada ponosila Pazinština.

Uvjeti rada u "Istraplastici" su katastrofalni, rekao je Vidmar. Radnici su u posljednjih 10 godina samo dva puta dobili zaštitnu odjecu i obucu. Zbog neodržavanja mnoga su vrata neispravna pa radnici rade na propuhu. Doda li se svemu neisplata placa, a problema ima još, radnici su naprosto primorani poduzeti radikalnije mjere, jer dosadašnji razgovori, dogovori i obecanja Uprave nisu dali nikakvih rezultata, vele u SIK-u.

Pouceni dosadašnjim iskustvom, praznim obecanjima, radnici "Istraplastike" odlucili su stupiti u štrajk. O datumu njegova pocetka sindikalisti još ne mogu govoriti dok se ne zadovolji procedura predvidena Zakonom o radu. Naime, još uvijek postoji mogucnost da se postigne dogovor tijekom postupka mirenja.

Ukoliko do dogovora ne dode radnici ce stupiti u štrajk i zatražiti pokretanje stecaja kako bi namirili svoja potraživanja. Sindikalni povjerenik Željko Šišovic na kraju je zakljucio kako radnici potražuju zaostale place, solidarne potpore i jubilarne nagrade za proteklo razdoblje.

Inace, problemi "Istraplastike" zapoceli su koncem 1990-tih, a intenzivirali su se procesom pretvorbe, a nakon toga i privatizacije kada je na posljetku Fond za privatizaciju RH javnim oglasom "Istraplastiku" prodao "Plastoformu" iz Šmarjete kod Novog Mesta u Sloveniji kojem je vlasnik Franc Gregorcic. Kad je 2001. "Plastroform" kupio "Istraplastiku" u njoj su radila 182 radnika, a danas ih je 30. (M. RIMANIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter