U Pazin stiže 300 motociklista iz Europe

Atraktivna motociklistička staza Santarija kraj Pazina
Atraktivna motociklistička staza Santarija kraj Pazina

Novi atraktivni motodrom "Santarija Mx Park" koji se nalazi tri kilometra sjeverno od središta Pazina, u divljini šumovitih brda Brestovice, dobio je dozvolu Hrvatskog motociklističkog saveza za organizaciju Državnog prvenstva u motokrosu i međunarodnog prvenstva Alpe-Adria koji će se održati 15. ožujka.

Na kružnoj stazi dužine 1.400 metara, a površine četiri hektara očekuje se više od 300 motociklističkih natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Mađarske, Austrije i Njemačke što jamči pravi oktanski spektakl. Za sve je zaslužan mladi pazinski entuzijast Giovanni Tominić iz obližnjeg naselja Rijavca koji je prije četiri godine na nekadašnjem pašnjaku zaraslom u šikaru započeo uređivati motociklističku stazu. U posljednje vrijeme, kako bi ispunili zahtjevne uvjete HMS-a, ali i unaprijedili stazu, započeli su hortikulturno uređenje motodroma sadnjom autohtone istarske vegetacije, ponajviše voćki. Također su uz pomoć Grada Pazina započeli rekonstrukciju pristupne ceste Rijavac-Brestovica koja dugi niz godina nije bila odgovarajuće održavana.

Ispunjeni svi sigurnosni propisi

- Uz puno truda i požrtvovnosti ispunili smo sve sigurnosne propise koje zahtjeva svjetska motokros organizacija za što je ponajviše zaslužna pazinska građevinska tvrtka Goldfren kojoj je na čelu Elvis Aničić, čovjek s najvećim srcem na svijetu kojemu smo beskrajno zahvalni, zahvaljuje se Tominić dodajući da je u ovoj posljednjoj fazi ključna bila zahtjevna izgradnja startne rampe u čemu im je velikodušno pomogao pulski bravar Mario Valjužić iz obrta 4M Bravarija. U pristupnu je cestu ugrađena oborinska kanalizacija što će ubuduće pospješiti kretanje mještanima koji na tom području imaju oranice i šume, ali i brojnim rekreativcima, lovcima i tartufarima koji nisu rijetki na tome području.

- Tijekom proteklih mjesec dana, otkad smo dobili licencu, stazu su posjetili brojni profesionalni vozači koji se natječu u svjetskom kupu te smo dobili same pohvale za stazu i gostoprimstvo što nam je veliki vjetar u leđa, kaže Tominić kojem je velika potpora i nezaobilazna pomoć djevojka Karla Bedžeti, kao i susjedi.

- Cilj nam je zapravo doprinijeti unapređenju kvalitete života kako stanovništva grada Pazina tako i kompletne Istre. Želimo potaknuti ljude da se međusobno druže i zabavljaju u prirodi i, što također ne smijemo zaboraviti, očuvanje prirode i - nastavlja Tominić koji spominje i nezaobilazni doprinos lokalnom turizmu.

Pazin će postati grad motokrosa

Naime, tijekom siječnja, koji je turistički gledano prazna sezona, u Pazin i njegovu okolicu doveli su velik broj stranih gostiju koji su ovdje noćili i trošili. "Konstatno dobivamo upite iz inozemstva o poligonu, smještaju i gastronomskoj ponudi u okolici", kaže Tominić koji se nada da bi Pazin mogao postati prepoznat kao grad motokrosa. Stazu Santarija vodi udruga za poboljšanje kvalitete života ljudi i prirode Synergia, koja se prvenstveno bavi popularizacijom prakticiranja joge, duhovnošću i zdravim načinom života, dok je suorganizator utrke Motoklub "Istra" iz Poreča. - U proljeće planiramo započeti s motokros školom za najmlađe uzraste, ali i odrasle osobe koje su zainteresirane za ovakvu vrstu sporta. Prijave su moguće putem e-pošte [email protected] ili na facebook stranicama Mx Park Santarija, zaključuje Tominić. (Anđelo DAGOSTIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter