U Parku Olge Ban otvorena prva knjižnica na otvorenom


U Parku Olge Ban u Poreču otvorena je prva kućica za knjige u Istri i to u povodu Dana hrvatskih knjižnica. Kućicu je osmislio i oslikao umjetnik Vojo Radojčić, prepoznatljiva je, simpatična i ugodnog izgleda, a u nju stane više od osamdeset knjiga. Na maloj svečanosti bili su učenici svih porečkih škola i građani ljubitelji knjiga, a knjižnicu je otvorila ravnateljica porečke knjižnice Irides Zović i zamjenica gradonačelnika Nadija Štifanić-Dobrilović nakon što je učenik tarske škole Loren Ivančić sve zabavio recitirajući "Naše stare užance".

- Knjižnica - kućica za knjige namijenjena je svima, svi mogu u nju staviti svoje knjige i druge posuditi, donositi uvijek nove, bez bilježenja, bez registracije, dan i noć, svakoga dana u godini,  objasnila je smisao kućice Irides Zović. Radi se, naime, o nastavku projekta "Knjiga pri ruci" koji je zaživio otvaranjem knjižničnih stacionara u Červar Portu, Novoj Vasi, Varvarima i Baderni.

Otvaranjem knjižnice na otvorenom Poreč se uključio u međunarodni projekt Little Free Library koji je zaživio u 70 država ukazujući na dinamičnost i spontanost življenja uz knjigu u svakodnevnim aktivnostima i na otvorenim prostorima.

Na kraju svečanosti obavljena je zajednička fotografija svih sudionika koju će djelatnici porečke knjižnice uputiti organizaciji Little Free Library da bi se dovršio postupak registracije porečke knjižnice na otvorenom kojoj je dodijeljen broj 24402. Time će Poreč i službeno biti ucrtan u svjetsku mapu malih knjižnica na otvorenom. (Napisao i snimio E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter