U Park šumi Busoler ne smije se loviti!

Na uređenim trim stazama građani mogu mirno šetati (N. LAZAREVIĆ)
Na uređenim trim stazama građani mogu mirno šetati (N. LAZAREVIĆ)

U javnosti se jučer pojavila vijest o nedozvoljenom lovu na području Park šumi Busoler. Kako navodi jedan od mještana, unatoč nadzoru nadležnih službi, lov je gotovo svakidašnja pojava na tom području.

Lov blizu kuća je kažnjiv

"Zapravo prije manje od sat vremena nepoznate osobe su lovile u park šumi. Na pse stave zvona i zvižde s jedne strane na drugu. Psi trče i rastjeravaju malu divljač. Budući da je Grad namijenio ovo područje rekreativnim aktivnostima i očuvanju prirode, lov zasigurno nije poželjan", navodi Puljanin.

Smije li se loviti u ovoj šumi ili ne, provjerili smo i kod nadzornika šume Mladena Perčića iz Javne ustanove Natura Histica pod čijom je ingerencijom ova šuma. Kako pojašnjava, zakonski je lov zabranjen u pojasu od 300 metara od ruba naselja, odnosno od posljednjih kuća pa bi, prema tome, cijela šuma Busoler trebala biti zabranjena zona za lov.

- Smatram da se registrirani lovci ne bi igrali ovakvim stvarima jer je doista opasno loviti na području koje je ovako blizu kućama, u šumi koja je isprepletena pješačkim i trim stazama, a da ne kažem kažnjivo i zbog toga lovci mogu izgubiti lovnu dozvolu, naveo nam je Perčić.

Dojavite pucnjavu

No, ni on nije isključio mogućnost da se netko "zaletio" do vale u kojoj ima posađenog povrća, a samim time i zečeva.

- Pucnjeve osobno nisam čuo, a po priči bih prije rekao da je netko trenirao lovne pse. No, i to bi se zakonski moglo smatrati lovnom aktivnošću, naveo nam je Perčić te dodao da će se o navodnim pucnjevima raspitati kod okolnih mještana.

- Pozivam i ovim putem ljude da nam dojave ako nešto slično čuju, ali i da, ukoliko čuju pucanje, odmah pozovu policiju koja je dužna izaći na teren i utvrditi o čemu je riječ, zaključio je nadzornik Perčić. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter