U Parizu uhićene tri žene koje su vjerojatno planirale napad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od triju žena uhićenih u vezi s automobilom punim plinskih boca koji je pronađen u blizini pariške katedrale Notre Dame, ranjena je u četvrtak navečer južno od Pariza tijekom privođenja pri čemu je ozlijeđen i policajac, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova i dodao da su žene vjerojatno planirale napad.

"Te tri žene u dobi od 39, 23 i 19 godina radikalizirale su se, bile su fanatici i najvjerojatnije su planirale vrlo skoro izvesti opasno nasilno djelo", rekao je ministar Bernard Cazeneuve u izjavi koju je prenosila televizija.

Ministar je rekao da je žena koja je ubola policajca tijekom uhićenja kći vlasnika automobila u kojem su bile pronađene plinske boce.

Vlasnik automobila, koji je u svojoj prošlosti bio gorljivi širitelj islama, pušten je u utorak nakon saslušanja. Još četiri osobe uhićene su u sklopu istrage. 

U nedjelju je zaposlenik jednog pariškog bara primijetio plinsku bocu na sjedalu parkiranog automobila s upaljenim pokazivačima smjera i bez registarskih pločica. Boca je bila prazna, ali je policija u prtljažniku pronašla još pet punih plinskih boca bez detonatora, rekao je izvor blizak istrazi.

Automobil je bio parkiran u uličici blizu Seine, preko puta katedrale Notre-Dame koju posjećuju tisuće vjernika i turista.

Pariško državno odvjetništvo za slučajeve terorizma pokrenulo je predistragu zbog zločinačkog udruživanja radi terorističkih napada. Istragom se nastoji utvrditi jesu li boce trebale poslužiti za izvođenje napada.

Slučaj je u Francuskoj, gdje traje izvanredno stanje, shvaćen ozbiljno, gotovo dva mjeseca nakon napada u Nici u kojemu je život izgubilo 86 ljudi. Francuska je suočena s terorističkom prijetnjom visokog stupnja otkako su od siječnja 2015. zaredali džihadistički napadi s gotovo 240 mrtvih, a za većinu je odgovornost preuzela skupina Islamska država (IS)  koja tako želi kazniti Francusku zbog njezina sudjelovanja u međunarodnoj koaliciji koja se protiv te skupine bori u Siriji i u Iraku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter