U Parizu prosvjed zbog Plomina C

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Prosvjedna okupljanja protiv izgradnje TE Plomin C održana su ovih dana u Parizu i Zagrebu. Njihov cilj bio je prisiliti veliku francusku banku Crédit Agricole da se povuče iz ovog projekta. Ta je banka, inače, izabrana za financijskog savjetnika japanske tvrtke Marubeni u poslu oko izgradnje novog bloka plominske termoelektrane.

"Nastavljamo borbu protiv Plomina C i na međunarodnom planu", rekla nam je Dušica Radojčić, predsjednica Zelene Istre, jedne od ekoloških udruga koje su sudjelovale u organiziranju tog protesta. "Zajedno s našim prijateljima iz Francuske želimo ukazati banci Credit Agricole da se radi o štetnom projektu koji se, napokon, protivi i njihovoj politici, jer oni ne sudjeluju u poslovima koji utječu na klimatske promjene", kaže Radojčić.

Prosvjednici u Parizu bili su aktivisti udruge Friends of the Earth. Prema analizi koju su napravili zajedno s udrugom Bankwatch, Plomin C je u suprotnosti i s kriterijima poslovanja samog Crédit Agricolea. Nedavno su sličnim prosvjedom natjerali banku Société Générale da odustane od ulaganja u rudnik ugljena u Australiji.

U Zagrebu su ekološki aktivisti prosvjedovali pred francuskom ambasadom na Zrinjevcu, jer spomenuta banka nema predstavništvo u Hrvatskoj. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter