U Parizu prosvjed protiv istospolnih brakova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliko prosvjedno okupljanje protiv legalizacije istospolnih brakova u Francuskoj, što je bilo jedno od važnijih obećanja socijalističkog predsjednika Françoisa Hollandea iz predizborne kampanje, počelo je u nedjelju popodne u Parizu.

Organizatori, koje podržava Katolička crkva i desna oporba, namjeravaju vršiti javni pritisak na parlament, koji 29. siječnja treba početi raspravu o nacrtu prijepornog zakona o legalizaciji istospolnih brakova i mogućnosti usvajanja djece za istospolne parove.

"Ovaj prosvjed test je za Hollandea jer se tu vrlo jasno vidi da u Francuskoj postoje milijuni Francuza jako zabrinutih zbog te reforme", kazao je Jean-François Cope, glavni tajnik glavne oporbene stranke UMP-a.

Povorci se pridružio i pariški nadbiskup kardinal Andre Vingt-Trois, ne bi li izrazio "podršku" i ohrabrenje organizatorima prosvjeda protiv istospolnih brakova.

Policija očekuje između 150.000 i 300.000 sudionika. Okupljanje za legalizaciju istospolnih brakova predviđeno je za 27. siječnja.

Većina Francuza, 56 posto, podržava istospolne brakove, ali je potpora da im se dopusti i usvajanje djece na rubu 50 posto, po najnovijim ispitivanjima javnoga mnijenja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter