U Parizu danas sastanak zemalja "prijatelja Sirije"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi susret skupine jedanaest zemalja "prijatelji Sirije" ili "London 11" održat će se u nedjelju u francuskom ministarstvu vanjskih poslova uz sudjelovanje ministara tih zemalja koje podupiru organiziranje mirovne konferencije, takozvane Ženeve 2 i predsjednika Sirijske nacionalne oporbene koalicije Ahmada Jarbe, prenosi France Presse.

Te zemlje (Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, Turska, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Egipat i Jordan) pojačat će u Parizu pritisak da bi uvjerile sirijsku oporbu da sudjeluje na konferenciji Ženeva 2 koja 22. siječnja treba početi u Montreuxu, u Švicarskoj, pod pokroviteljstvom UN-a.

Ženeva 2 treba za istim stolom okupiti sirijski režim i oporbu koji će razgovarati o eventualnoj političkoj tranziciji, na temelju okvirnog dogovora potpisanog 30. lipnja 2012. u Ženevi koji nikad nije zaživio. Ta bi tranzicija, kako se predviđa, pretpostavljala i formiranje prijelazne vlade koja bi bila sastavljena od pripadnika režima i oporbe, s punim izvršnim ovlastima.

Konferencija se u načelu treba nastaviti između sirijskih izaslanstava pod pokroviteljstvom posrednika UN-a i Arapske lige Lakhdara Brahimija. No sirijska oporba, između sebe duboko podijeljena oko pitanja sudjelovanja na konferenciji, nakon dvodnevne žustre rasprave ovog tjedna u Istanbulu odgodila je svoju odluku o dolasku na konferenciju za 17. siječnja.

Iran neće sudjelovati u radu Ženeve 2, rekli su petak američki diplomati.

Sirijska nacionalna oporbena koalicija traži prije održavanja mirovne konferencije da režim prestane koristiti teško oružje i uspostavu humanitarnih koridora, podsjetio je veleposlanik koalicije u Francuskoj Monzer Makhous, a prenosi AFP.

Više od 130.000 ljudi, među kojima 7.000 djece, poginulo je u borbama pobunjenika i režima od ožujka 2011. zbog kojih je više milijuna ljudi raseljeno a 2,4 milijuna je izbjeglo.

Američki državni tajnik John Kerry otputovao je u subotu u Pariz gdje će u nedjelju sudjelovati na sastanku "prijatelja Sirije". Kerry će putovanje iskoristiti da bi ponovo potaknuo izraelsko-palestinske mirovne pregovore i sastao se sa zemljama Arapske lige. State Department priopćio je u subotu da državni tajnik neće doći na ispraćaj bivšeg izraelskog premijera Ariela Sharona koji je umro u subotu.

Kerry se u ponedjeljak treba sastati s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom s kojim će razgovarati o mogućem sudjelovanju Irana na Ženevi 2. Iran podupire režim u Damasku i predviđa neuspjeh konferencije ne bude li on sudjelovao u njoj. Washington se protivi dolasku Teherana na konferenciju.

Kerry 15. siječnja iz Pariza putuje u Kuvajt gdje se održava donatorska konferencija šezdesetak zemalja koje trebaju pomoći sirijskim civilima pogođenim ratom sa 6,5 milijarda dolara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter