U par mjeseci pronađeno čak 70 štenaca!

Benito "pas drvo", cijeli je život proveo ispod drva, a sada je spreman za pravi dom
Benito "pas drvo", cijeli je život proveo ispod drva, a sada je spreman za pravi dom

"Još jedno izbačeno leglo! Hitno se traži smještaj u roku odmah za 3+4 štenca! Tri štenca iz Loborike, koji idu u sklonište za životinje koje nije opremljeno za jako mlade pse, i četiri štenca na kiši u kutiji koji i dalje čekaju jer se stvarno nema kuda! Dijelite! Opcija nema i stanje je kaotično, užasavajuće i sve gore i gore! Skoro 70 pronađenih i napuštenih štenaca na području Pule u par mjeseci, ne računajući odrasle pse i ostale životinje! Pa što vam je ljudi?", ovaj očajnički apel pulske volonterke Mire Banković koja već godinama zbrinjava napuštene životinje proširio se ovih dana društvenim mrežama.

Očajni volonteri

S obzirom da redovno ukazuje i na "punjenje" skloništa na Kaštijunu, odakle pokušava na sve načine izvući životinje prije eutanazije koja u pravilu uslijedi nakon 60 dana smještaja, Banković je na rubu snaga i živaca.

- Ovo je već prešlo sve granice. Nas par mozgamo što napraviti, kako pomoći životinjama, gdje ih zbrinuti, "čuvalice", odnosno privremene udomiteljice su već odavno prekrcane, a nove se životinje iz dana u dan napuštaju po njivama, stranputicama, u kutijama, po kiši… Užas! To je za sjest i plakat! I neće biti bolje sve dok ljudi ne shvate da moraju biti odgovorni za svoje životinje, da ih moraju čipirati i kujice sterilizirati. U suprotnom, trebale bi djelovati nadležne službe, prije svega veterinari koji su najbolje upućeni u stanje životinja i kome pripadaju, a potom i veterinarska inspekcija koja bi trebala početi redom kažnjavati neodgovorne vlasnike, gotovo u dahu rekla nam je Banković.

Navodi samo zadnje slučajeve ostavljenih pasa zbog kojih se hvata za glavu: dva su štenca nađena prošlog tjedna u Škatarima (koje je zbrinula i preuzela pod svoju skrb Udruga Ruka Šapi), malu Eriku našli su također ovog tjedna na putu u Radeki polje gdje su se uputili po tri štenca dva mjeseca stara i teška svega kilicu, gdje je ostala Erikina mama jer se boji, ali i šepa na zadnje noge jer ju je navodno udario automobil.

Apel veterinarima

- Cure volonterke ići će ponovno u lov ne bi li je našle i spasile. Tri štenca su uhvaćena i Udruga Snoopy ih je od ponedjeljka preuzela na svoju skrb pošto već skrbe o mami i jednom štencu iz istog legla, koji su uhvaćeni prije skoro mjesec dana. Četiri štenca nađena su i u Šikićima ostavljeni u kutiji na kiši, koji su zbrinuti, pod skrbi udruge Ruka Šapi, na samo par dana da se maknu s kiše i kojima se i dalje traži novi smještaj ili zauvijek dom… Što da vam kažem, ima svega, kaže Banković.

Kaže i da je prije četiri mjeseca preuzela 11 godina starog hrvatskog ovčara, psa koji je imao vlasnika, koji je bio čipiran i redovno cijepljen, ali koji je cijeli život preživio na lancu, jeo kruh i svoju kakicu.

- Veterinar bi svake godine išao po selu, cijepio, ali nije se potrudio napomenuti kako se pas drži. Veterinari ipak znaju što se događa i mogu reagirati, a usput bi i te vlasnike mogli nečemu naučiti, kaže nam Banković koja i dalje nastoji pomoći koliko može, pa tako udomljava čak i izvan granice naše zemlje. No, ističe, šačica volontera ne može rješavati posljedice nemara prije svega vlasnika pasa, a potom i nadležnih tijela.

Pa ipak, dok je volontera, koji odvajaju veliki dio vremena i nemali novac da spase ove četveronožne ljubimce, ima nade. Za napuštene pse. Ali i za ljude. Jer su čak i najveći mislioci našeg doba znali prepoznati veličinu i značaj životinje u čovjekovoj blizini. Sigmund Freud je, tako izjavio: "Moj cilj u životu je biti jednako dobar koliko moj pas misli da jesam", dok je Ben Williams istaknuo: "Ne postoji psihijatar koji će vam pomoći kao pas koji vam liže lice". (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter