U Panami uhićen bivši šef milanske CIA-e

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši šef CIA-e u Milanu, osuđen na devet godina zatvora za otmicu egipatskog imama 2003. u Italiji, uhićen je u Panami, priopćilo je u četvrtak talijansko ministarstvo pravosuđa.

Talijanska ministrica pravosuđa Anna Maria Cancellieri potpisala je zahtjev za pritvor Roberta Seldona Ladyja poznatog kao Mister Bob i sada ima dva mjeseca da zatraži njegovo izručenje.

Optužen je da je 2003. oteo egipatskog imama Abu Omara, pravim imenom Osamu Hassana Nasra, člana radikalne islamističke oporbe koji je u Italiji imao politički azil. Imam je zatim izručen Egiptu gdje je, tvrdi, bio mučen.

Milanski prizivni sud potvrdio je u prosincu 2010. kazne od sedam do devet godina zatvora u tom predmetu za 23 agenta CIA-e, a najteža je bila dosuđena Mister Bobu, kojemu je danas 59 godina.

Te kazne izrečene u odsutnosti potvrdio je vrhovni sud u rujnu 2012.

Iako je državno odvjetništvo tražilo da se protiv njih pokrene istraga na međunarodnoj razini, prethodnik ministrice Cancellieri potpisao je takav zahtjev samo za glavnog krivca za otmicu.

Abu Omar je otet u jednoj ulici u Milanu 17. veljače 2003. u zajedničkoj operaciji SISMI-ja (talijanska vojna obavještajna služba) i CIA-e a zatim je izručen Egiptu. Njegovi odvjetnici tvrde da je u strogo čuvanom zatvoru u Egiptu bio mučen, zbog čega je tražio 10 milijuna eura odštete.

Prizivni sud je potvrdio odluku prvostupanjskog suda o isplati odštete u visini od 1,5 milijuna eura, od čega milijun Abu Omaru, a ostatak njegovoj supruzi.

Čelnici talijanskih obavještajnih službi pušteni su pak po odluci prvostupanjskog suda i ona je potvrđena u drugom stupnju. No po kasnijoj odluci vrhovnog suda, suđenje im se mora ponoviti.

Predsjednik Giorgio Napolitano 5. travnja 2013. pomilovao je Josepha Romana, čelnika američke baze u Avianu, odakle je u Egipat poletio zrakoplov s imamom. Sjedinjene Države su s odobravanjem dočekale tu odluku u korist jedinog vojnog dužnosnika Pentagona i NATO-a osuđenog u tom predmetu.

Prvostupanjsko suđenje koje je počelo u lipnju 2007. privuklo je veliko zanimanje javnosti kao prvo u Europi za CIA-ine tajne letove kojim su se osobe osumnjičene za terorizam upućivale u zemlje za koje se znalo da primjenjuju mučenje, nakon atentata 11. rujna 2001. u SAD-u.

Nakon prvostupanjskih presuda u studenome 2009. SAD je rekao da je razočaran, a Amnesty International je izrazio zadovoljstvo tim korakom naprijed. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter