U padu sportskog zrakoplova poginule dvije osobe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije osobe poginule u padu zrakoplova u more kraj plaže Poginuo je instruktor letenja, a naknadno su ronioci pored aviona pronašli još jedno tijelo.

Ozlijeđen je navodno pilot na obuci koji je i upravljao zrakoplovom SPLIT Tragedija u moru u Kaštel Štafiliću, ispred hotela Resnik - gotovo na samu plažu, u četvrtak oko 17.40 sati, pao je mali sportski zrakoplov s pilotom i dva putnika!

U nesreći su poginula dva člana posade, dok je treći prebačen u splitsku bolnicu s teškim ozljedama. Neslužbeno doznajemo da su u pitanju teške ozljede glave i ekstremiteta no kako je njegovo zdravstveno stanje trenutno stabilno.

Prema pričama očevidaca, zrakoplov je letio jako nisko te je zahvatio nadstrešnicu hotela Resnik i potom pao nekoliko metara od plaže u more. Tek je sreća u nesreći da nije bilo još žrtava! Kupači su odmah pohrlili u pomoć, pokušavajući okrenuti letjelicu koja se "nosom" zabila u more i spasiti putnike u unutrašnjosti.

Identitet nastradalih te uzroci nesreće još uvijek nisu poznati. U Kaštela je odmah krenuo i Goran Strmečki, glavni istražitelj u Agenciji za istraživanje zrakoplovnih nesreća. - Za sada nemamo puno informacija, tek prikupljamo sve podatke, a vidjet ćemo što se može utvrditi na mjestu nesreće. Ovaj tip ultralakih zrakoplova nema "crnu kutiju", nisu standardno predviđene za ugradnju, kazao nam je Strmečki.

- Nije u pitanju zrakoplov koji koristimo u komercijalnim letovima, to je sve što za sada mogu kazati. Svi smo šokirani, potvrdila nam je Marija Vuletić iz tvrtke European Coastal Airlines, vlasnika zrakoplova, dodajući kako se s kolegama nalazi na mjestu nesreće te očekuju nastavak očevida. Prema prvim informacijama, navodno je zrakoplovom upravljao pilot na obuci. Čini se da je upravo on preživio tragediju. U zraku je bio nepune četiri minute prije pada.

Tvrtka ECA je nedavno, nakon godina birokratskih peripetija, započela s komercijalnim letovima hidroavionima povezujući Resnik, čije je sjedište upravo u Kaštel Štafiliću, i dalmatinske otoke zrakoplovima s 19 sjedišta, potpuno drugog tipa hidroaviona od ultralakog Lake LA-4-200 Buccaneer.

Zrakoplov koji se srušio u četvrtak popodne u more kod Resnika godinama se nalazio na Plesu, čekajući potrebne dozvole tvrtke ECA, osnovane u Hrvatskoj još 2000. godine. Iako je bio daleko od mora, zrakoplov je tijekom svih tih godina na Plesu bio redovno održavan. U pitanju je laki hidroavion s motorom smještenim iznad kokpita, predviđenog za pilota i tri putnika, odnosno člana posade.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter