U padu afganistanskog helikoptera 17 mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedamnaest osoba, od kojih 12 vojnika i pet članova posade poginulo je u četvrtak u Afganistanu u padu vojnog helikoptera Mi-17 zbog tehničkog kvara, objavile su lokalne i vojne vlasti čime je nanesen težak udarac mladim zrakoplovnim snagama Afganistana.

"17 je osoba ubijeno, 12 vojnika i pet članova posade", rekao je general afganistanskih zrakoplovnih snaga koji je želio ostati neimenovan. Pad se dogodio u pokrajini Zabul zbog "tehničkog problema", dodao je. To je najteža zrakoplovna nesreća za afganistanske zrakoplovne snage otkako je u prosincu NATO završio svoju borbenu misiju u toj zemlji.

Transportni helikopter Mi-17 je ruske proizvodnje, piše agencija AFP. Nesreće helikoptera velika su opasnost za afganistanske vojnike koji o njima ovise kako bi pristupili visokim planinskim područjima. Afganistanska vojska ima 83 helikoptera Mi-17 i za nju je velik problem "nedostatno održavanje", kaže Graeme Smith, analitičar nevladine udruge Međunarodna krizna skupina (International Crisis Group, ICG). Vojska ima ukupno 150 letjelica i 390 pilota, prenosi agencija Reuters. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter