U ožujku rasprava o cijeni vrtića i prijevozu učenika

Vijeće Grada Pule (M. ANGELINI)
Vijeće Grada Pule (M. ANGELINI)

"Itekako vodim računa o djeci i ljudima treće životne dobi ovog grada, to je moj moto. Vjerujem da ćemo po okončanju prvog kvartala ove godine donijeti dobro i kvalitetno rješenje za sve. Želim svom gradu sve najbolje", rekao je među ostalim gradonačelnik Boris Miletić na prekjučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća nakon rasprave o interpelaciji 11 oporbenih vijećnika o otvaranju rasprave i donošenju zaključka u vezi cijena usluga u vrtićima kojima je osnivač Grad Pula i ostvarivanju prva na besplatni prijevoz učenika iznad standarda utvrđenog Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Razgovori s roditeljima

Gradonačelnik je također rekao da će nastaviti daljnje razgovore s roditeljima i vjeruje da će naći načina kako ublažiti situaciju. Kao preduvjete, Miletić je naveo da se najprije mora znati s čim se raspolaže, a onda i izmjene i dopune proračuna koje će se najvjerojatnije dogoditi već nakon prvog kvartala ove godine. Dodao je da razumije situaciju oko povećanja cijena vrtića i prijevoza učenika te da je stoga prihvatio interpelaciju vijećnika, no zaključci će se morati donijeti nakon prvog kvartala, ovisno o proračunskim prihodima.

Interpelaciju je predstavio nezavisni vijećnik Mauricio Licul, kazavši između ostalog da je učinjena pogreška, ali se može ispraviti te pozvao sve vijećnike da izglasaju zaključke: vraćanje cijene vrtića na 650 kuna, umanjenje cijene boravka kada dijete nije u vrtiću, umanjivanje cijene od 20 posto za drugo dijete, 50 posto manju cijenu za korisnike dječjeg doplatka te vraćanje subvencije za prijevoz učenika.

- Prava djece se ne diraju dok za to nije stvarna potreba, rekao je Licul i naveo da Grad Pula ima 160 milijuna nenaplaćenih računa, da se nije moralo toliko trošiti za novogodišnje uređenje, tim više jer subvencija za prijevoz učenika košta 700 tisuća kuna. Licul je potom prezentirao podatke o, kako je rekao, konstantnom kumulativnom rastu plaća zaposlenika gradske uprave od 2011. godine te troškova ureda gradonačelnika, istaknuvši da se na tome moglo štedjeti prije nego se posegnulo u džep građana. Danije Ferić (SDP) s tim se složio i dodao da se primjerice od poslovnog prostora na Giardinima moglo zaraditi milijunske iznose, tim više jer se prostor plaća iz proračuna EU-a. Gradonačelnik Miletić je oštro odgovorio Liculu, kazavši da razumije potrebu za raspravom, no ne može prihvatiti činjenicu da je svjesno i zlonamjerno iznio neistine, kazavši da je predugo gradski vijećnik da bi se mogao tako zabuniti i da je više puta istaknuto da su plaće zaposlenika gradske uprave smanjene.

Preduvjeti za vrtić na Stoji

- Od 2012. godine imamo gradsku riznicu i ne može se reći da su plaće povećane. Na taj način prezentirati, ne bi smio biti put političara, rekao je Miletić i dodao da Ured gradonačelnika i ne postoji te da su izjave Licula ništa drugo nego zlonamjerne. Što se tiče prostora na Giardinima, Miletić je rekao da sve političke stranke u Puli imaju isti "metar", odnosno 15 kuna po kvadratu i da se tu ne čini razlika.

Vijeće je preksinoć dalo zeleno svjetlo povećanju temeljnog kapitala Pulaparkinga unosom nekretnine vrijedne 2,2 milijuna kuna u kojoj već posluje Pulaparking, a stjecanjem prava vlasništva društvo će moći ishodovati odgovarajuća odobrenja za gradnju, privesti planiranoj namjeni i time unaprijedi vlastitu djelatnost. Također, kako je pojašnjeno, nekretnina će moći poslužiti kao sredstvo osiguranja kreditnih sredstava koja bi eventualno bila potrebno pribaviti radi izgradnje garažne kuće. Nadalje, donesene su i izmjene i dopune PP-a i GUP-a te stavljen izvan snage DPU Bunarina. Izmjene i dopune su donesene radi planiranih aktivnosti na Bunarini, gradnje vrtića na Stoji, korekcije planskih pokazatelja u zoni sporta i rekreacije Doma Marte Parlov. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter