U ožujku posao pronašlo 925 osoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turisticka je sezona pocela, a s njome i zapošljavanje pa se broj nezaposlenih na pulskom Zavodu napokon poceo smanjivati - krajem ožujka u evidenciji Zavoda bilo je 9.730 osoba, što je u odnosu na dotadašnje 10.233 smanjenje od 4,9 posto. No, u odnosu na isto razdoblje protekle godine, dakle ožujak 2009., broj nezaposlenih i dalje je veci, i to za cak 25 posto ili 1.966 osoba.

U ožujku je posao pronašlo 925 osoba evidentiranih u Zavodu, što je za cak 574 osobe ili 263 posto (!) više nego u proteklom mjesecu. Glavnina ih se zaposlila na odredeno vrijeme, dok su samo 33 osobe dobile stalni posao. Najviše ih se zaposlilo u djelatnosti pružanja smještaja - njih 498, u trgovini su zaposlene 92 osobe, u preradivackoj industriji 89, dok ce u obrazovanju raditi 47 osoba.

Od ukupnog broja nezaposlenih, njih 4.414 ima pravo na novcanu naknadu. Taj se broj u odnosu na prethodnu godinu povecao za 11 posto.

Tijekom ožujka pulski je Zavod evidentirao 882 novoprijavljene nezaposlene osobe, što je za 16 posto manje nego u ožujku 2009. Njih cak 797 ima prethodno radno iskustvo. Za 52 posto novoprijavljenih razlog prestanka radnog odnosa je istek rada na odredeno vrijeme ili na sezonskim poslovima, a za 39 posto poslovno uvjetovani otkaz zbog gospodarskih, tehnoloških ili organizacijskih razloga. Ukupno 13 osoba otkaz je dobilo zbog prestanka rada poduzeca ili poslodavca.

Ipak, za razliku od veljace, kada je pet istarskih ispostava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilježilo porast, a tek jedna pad nezaposlenosti, prošlog je mjeseca situacija bila obrnuta - nezaposlenost je pala svugdje osim u Buzetu, gdje je porasla za jedan posto. Pritom najveci pad od devet posto bilježi Porec, a jedan posto manje imaju Rovinj i Umag.


Podijeli: Facebook Twiter