U ožujku je bilo vrlo toplo i sušno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao što su naši čitatelji mogli osjetiti mjesec ožujak je bio dosta topliji od prosjeka, a prema mjerenjima Državnog hidrometeorološkog zavoda taj je otklon u Pazinu iznosio više od tri stupnja (3,2), a u Poreču gotovo tri stupnja (2,9), što ih je svrstalo u kategoriju vrlo toplo.

Na svim analiziranim hrvatskim postajama srednja mjesečna temperatura zraka za ožujak bila je viša od višegodišnjeg prosjeka. U Pargu kraj Čabra za čak 4,8 stupnjeva, a najmanje na Komiži na otoku Visu gdje je bilo za dva stupnja toplije od prosjeka. Ožujski rekord srednje mjesečne temperature zraka pao je u Dubrovniku gdje je s temperaturom od 14,1 stupnja oboren rekord iz 2001. godine kada je izmjereno 14 stupnjeva.

Kiše nije bilo mnogo u Istri u martu, pa je prema DHMZ-u Istra spala u kategoriju sušno, jer je palo upola manje oborina nego je uobičajeno. Primjerice u Pazinu je palo 40 milimetara kiše po četvornom metru. U čitavoj je zemlji kiša padala vrlo nejednoliko, ali sve u svemu manje od višegodišnjeg prosjeka. Najmanje je palo u Zagrebu (14,7 milimetara) što ga je svrstalo u kategoriju ekstremno sušnog, slijedi područje sjeverne Hrvatske koje je svrstano u kategoriju vrlo sušno, zatim već spomenuta Istra s Liburnijom, Gorskim kotarom, Karlovcem i dubrovačkim primorjem, šire područje Osijeka bilo je kišno (s 67,6 milimetara), dok su u najvećem dijelu Hrvatske zabilježene prosječne oborinske količine.

Jučer u 13 sati prema podacima Istrameta u istarskim gradovima zabilježene su ove temperature: Novigrad 17, Umag 19, Pula, Labin, Buje i Poreč 20, Pazin, Vodnjan i Rovinj 21, dok je najtopliji grad s 23 stupnjeva bio Buzet. Idućih dana se nastavlja lijepo i sunčano vrijeme sve do vikenda. Temperature su idealne, a i biometeorološka prognoza. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter