U otok Sveti Nikola ulaže se 250 milijuna kuna

Otok Sveti Nikola s projekcijom novih objekata
Otok Sveti Nikola s projekcijom novih objekata

Za pripremu naredne turističke sezone najveći istarski hotelijeri uložit će više od 430 milijuna kuna. Riječ je o investicijama pulske hotelske tvrtke Arenaturist, rovinjske Maistre, porečke Valamar Riviere, novigradske Lagune Novigrad te umaškog Istraturista. Najveća hotelijerska investicija definitivno je obnova svih kapaciteta na otoku Sveti Nikola u Poreču koja iznosi čak 250 milijuna kuna. Zatim je tu rekonstrukcija hotela Park na Verudeli pulskog Arenaturista u visini od 45 milijuna kuna te preuređenje gradskog hotela Adriatic u Rovinju tamošnje hotelske tvrtke Maistra u visini od 20 milijuna kuna. Maistra najavljuje ukupne investicije od 110 milijuna kuna za 2015.

Treba uzeti u obzir da će svi hotelijeri ulagati i u svoje druge objekte, bilo da se radi o tekućem održavanju ili nadopuni postojećih sadržaja.

Luksuzno ljetovalište

Porečka Valamar Riviera najveći je ovogodišnji investitor u Istri, a njihovi sveukupni investicijski projekti koji se odnose i na objekte po drugim županijama vrijedni su oko 400 milijuna kuna. Najveći njihov projekt vrijedan 250 milijuna kuna je luksuzni obiteljski Valamar Isabella Island Resort na otoku Sveti Nikola odmah nasuprot porečke rive, koji se otvara početkom iduće sezone. Investicija u ovaj otok već je počela lani. Nanovo se izgradilo 29 vila sa 121 smještajnom jedinicom na temeljima starih bungalova, izgrađenih početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, te depandansa Miramare. Na mjestu objekta izgrađenog odmah nakon Drugog svjetskog rata izgradio se novi objekt s 36 hotelska apartmana.

Fokus investicije preselio se na sam hotel Fortuna. Čitav resort nakon modernizacije dobit će četiri zvjezdice. Nekadašnji plemićki ljetnikovac iz 19. stoljeća dobit će luksuzne apartmane. Otočki resort gostima će nuditi i prostore za konferencije, različite događaje i vjenčanja.

Uz Svetog Nikolu Valamar će uložiti i 25 milijuna kuna u jedan od najboljih istarskih kampova- tarsku Lanternu. Ovaj hotel na otvorenom dobit će nove mobilne kućice, proširit će se dosadašnja glamping zona inaugurirana ove godine. Dobit će bazen, a adaptirat će se i postojeći dječji bazen. Kamp Marina u Rapcu također će dobiti novi dječji i relax bazen, nove mobilne kućice, unaprijeđene parcele i uređenu plažu.

Gradski hotel

Od ostalih najavljenih projekata za 2015. godinu, Valamar u Istri i na otoku Krku planira značajne investicije u svoje hotele, apartmanska naselja i kampove u visini od oko 80 milijuna kuna. U Poreču će hotel Riviera dobiti novu terasu ispred restorana, u hotelu Diamant će se urediti kongresne sale, bazene te proširiti parking, a Pinia će dobiti novi beach bar.

Rovinjska Maistra najavila je u 2015. veliki investicijski ciklus od 110 milijuna kuna, od čega 20 milijuna otpada na hotel Adriatic u centru grada. Najavljuju da će do 2017. uložiti dodatnih 1,2 milijarde kuna što se odnosi na gradnju hotela Park i Valdaliso. U Adriaticu će obnoviti sobe i smanjiti njihov broj sa 27 na 18. Uz smještajne jedinice, potpunu obnovu doživjeti će i gradska kavana. Investicija koja će podići kategorizaciju bit će zgotovljena do lipnja iduće godine. Ostatak od 80 milijuna kuna utrošit će u podizanje kvalitete u kampovima Polari i Valkanela te ostalih smještajnih kapaciteta.

U Maistri naglašavaju kako su u prošloj godini investirali 219 milijuna kuna, a u posljednjih desetak godina gotovo tri milijarde kuna. Glavnina investicija bila je usmjerena u razvoj novih i podizanje kvalitete postojećih proizvoda, te je već 60 posto smještajnih kapaciteta čvrstih objekata Maistre podignuto na 4 i 5 zvjezdica.

Nova Park Plaza

Pulski Arenaturist ponovno investira u pulske objekte gdje će urediti hotel Park na Verudeli. Kao i ostali obnovljeni hoteli u njihovom portfelju prodavat će se pod brendom Park Plaza. Investicija u hotel Park iznosit će oko 45 milijuna kuna, a otvorit će vrata krajem svibnja.

- Renoviranje hotela izgrađenog 1963., a zadnji put renoviranog 1999. godine, obuhvatit će kompletan smještajni dio i sve zajedničke prostore. Trenutni kapacitet od 147 smještajnih jedinica povećat će se na 176 jedinica podizanjem kata na krilu hotela. Uz oplemenjivanje postojećih sadržaja, povećanje terase restorana i uređenje vanjskog bazena sa sunčalištem, dogradnja novog fitnessa upotpunit će hotelsku uslugu, poručuje Zoran Vucelić iz službe marketinga Arenaturista. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter