U Osijeku umro ?uro Brodarac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

?uro Brodarac (67) preminuo je na jedinici intenzivnog lijecenja Klinickog bolnickog centra Osijek u srijedu u 8.25 sati. U bolnicu je bio primljen u utorak u prijepodnevnim satima zbog problema s disanjem. Isprva se smatralo da ima problema s aritmijom srca te je smješten na Odjel kardiologije radi pružanja medicinske pomoci. No, oko ponoci je doživio septicni napad. Zbog pogoršanja zdravstvenog stanja prebacen je na Odjel intenzivne njege gdje je spojen na respirator, ali organizam ipak nije izdržao.

Odvjetnici optužuju državu

Brodarcevi odvjetnici Petar Šale i Željko Dumancic u vrlo oštroj optužbi na racun države izjavili su da je Brodarac "ubijen na nacin koji nije klasicne naravi."

- General Brodarac je bio pritvoren, a za to nije bilo potrebe. Predlagali smo da se odredi kucni pritvor, no to nije ucinjeno. Predali smo cijelu medicinsku dokumentaciju. Brodarac je bio pregledan u zatvoru gdje je nedvojbeno utvrdeno da ima visok tlak te da je dijabeticar koji uzima dnevno više od 12 lijekova, a strpali su ga u celiju od šest metara sa šestero ljudi na 45 stupnjeva Celzija. Sva odgovornost za ovo ubojstvo pada na ovu državu i ovaj sustav izvršavanja kaznenih sankcija, izjavio je odvjetnik Petar Šale.

Dodao je da daljnje postupanje, pa i eventualna tužba protiv države, ovisi o odluci Brodarceve obitelji.

Nije htio biti sam u sobi

Da su lijecnici u osjeckoj bolnici sumnjali na probleme sa srcem, govori podatak da je Brodarac najprije primljen na kardiologiju, a tek onda, kad se vidjelo kakvo mu je stanje, prebacen je na respirator na hitnu internu

Tomislav Cvitanušic, upravitelj osjeckog zatvora, izrazio je sucut obitelji, a potom dao i izjavu u kojoj se osvrnuo i na optužbe odvjetnika ?ure Brodarca da je on ondje boravio u nehumanim uvjetima.

Cvitanušic je rekao da je preminuli Brodarac u razgovoru s njim u više navrata dobio mogucnost da boravi sam u sobi.

On je bio društvena osoba i vjerujte mi da nije želio biti sam, nego mu je bila draža soba u kojoj je boravio. Imao je svoj krevet i 24 sata kod sebe mjerac za tlak i mjerac za šecer. Sve što smo mi mogli u tom smislu smo poduzeli, kaže upravitelj osjeckog zatvora. Dodaje da se pritvorenik nije žalio na zdravlje, a lijekove koje je koristio na slobodi je koristio i u zatvoru. (M. MATASOVIC, S. LACIC, L. BRATONJA MARTINOVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter