U Orsoli Nebeski odrazi Mladena Milotića

Mladen Milotić i bujski gradonačelnik Edi Andreašić (Goran KOVAČEVIĆ)
Mladen Milotić i bujski gradonačelnik Edi Andreašić (Goran KOVAČEVIĆ)

Izložba "Nebeski odrazi" pulskog slikara i grafičara Mladena Milotića otvorena je u Bujama u Gradskoj galeriji Orsola, u povodu Dana Grada i Tjedna istarskih muzeja. Radi se o prvoj etapi umjetničkog projekta koji će u Orsoli gostovati do kraja rujna.

Okupljene su u Orsoli pozdravili autor, gradonačelnik Edi Andreašić, predsjednik Gradskog vijeća Fabrizio Vižintin, voditelj Orsole Slađan Dragojević i ravnateljica Učilišta Lorella Limoncin Toth.

Izloženi su radovi u različitim tehnikama s prevladavajućim akrilima na platnu i tvrdoj podlozi, smjesama boje, veziva, pijeska i akrila, kojima umjetnik postiže vrlo dojmljive efekte, počevši od reljefnosti polja slike razrađene oblicima, kaligrafijom, znakovima i tekstom. Tragovi kista i špahtle pojačani su grafitiranjem i utiskivanjem, čime kontekst smišljeno obuzima ugođaj arhaične vrijednosti, istaknuo je u predgovoru kataloga povjesničar umjetnosti Marino Baldini.

- Ovaj je Milotićev ciklus posebno zanimljiv. Predstavlja svojevrsni nebeski odraz množina vizura prema zemlji, a s druge strane otvara se prema svemiru. S jedne strane su to piramidalne strukture, a nasuprot njima nalaze se forme kozmičke inspiracije, nebeska tijela okružena bogatstvom vrijednosti nepredmetnog govora u modrinama vrlo osjetljivog svijetlog spektra koja dodatno plavetnilu daju poetski atribut osjećaja. Ono što na poseban način plijeni pažnju, neprestane su invencije i efekti koje možemo iščitavati od reljefa do grafita, od oblika prema formama i boji. Djeluju neposredno i blisko, a u istom trenutku i dijelom prostranstva, opisao je Baldini.

Ravnatelj Muzeja Grada Pazina Denis Visintin napomenuo je u svom osvrtu da je Milotić umjetnik koji u više od četiri desetljeća djelovanja kao umjetnik i galerist ostavlja dubok trag u kulturnim djelatnostima istarskog zavičaja. (K. FLEGAR )


Podijeli: Facebook Twiter