U Orsoli Brajkovićev Ured za nebirokraciju

Brojna je publika već prvog dana pohodila Ured za nebirokraciju Darka Brajkovica Njapa
Brojna je publika već prvog dana pohodila Ured za nebirokraciju Darka Brajkovica Njapa

Nekonvencionalnom, zanimljivom i iskricom lirike prožetom samostalnom izložbom - umjetničkom akcijom, upravo onakvom kakav je i on sam, u bujskoj Gradskoj galeriji Orsola predstavlja se Darko Brajković Njapo iz Marušići.

Proteklog je vikenda ovaj mladi autor otvorio svoj Ured za nebirokraciju, u kojemu će raditi do 2. lipnja, svakodnevno od 17 do 20 sati. Za njegovog radnog vremena posjetitelji imaju prigodu pogledati njegova ostvarenja, razgovarati s njime i sudjelovati u akciji - izradi pečata s porukama koje će zatim biti reproducirane.

To je već učinila brojna publika, u prvom redu sastavljena od njegovih kolega umjetnika, koja je prisustvovala svečanom otvorenju. Pozdravila ih je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Lorella Limoncin Toth, a izložene radove i projekt predstavio je, u prisutnosti autora, likovni kritičar Eugen Borkovsky, čestitavši mu na osvojenoj prvoj nagradi 16. izložbe minijatura u Zaprešiću.

- Darko Brajković Njapo djeluje kao kreativac već dugi niz godina. Njegovo nomadsko djelovanje - najprije samozatajno i nezamijećeno, pa onda primijećeno kao nekonvencionalno ponašanje, danas prepoznajemo kao iskreno umjetničko propitivanje svega čime je okružen. Prateći ga shvaćamo da ovo činjenje ima ideju upozorenja te da je uvijek proživljeno i polazi od osobnog stava. Iz njegove raznolike i bogate kreativne produkcije ovog puta izdvajamo "avanturu s mini grafikama", kazao je Borkovsky.

Okosnica Ureda za nebirokraciju su grafički postupci - proizvodnja matrica i pečata te njihovo otiskivanje. Autor poznaje tehnike otiskivanja, funkciju i značaj pečatiranja, ali se ne pridržava konvencionalnih umjetničkih kanona niti sfragističkih dogmi, ističe Borkovsky.

Njapo grafičke listove ostvaruje koristeći gipsanu podlogu u koju urezuje oblike i poruke, a zatim ulijeva silikonsku masu. Dobivenu gumastu matricu boji tintom za pečate i otiskuje na podlogu. Tako su nastale kompozicije izložene u Orsoli.

- Izloženi radovi - grafički listovi su unikati iako su sačinjeni iz otisaka od kojih se neki ponavljaju. U konačnici postaje očito da Brajković izgovara niz doživljenih impresija koje u obliku komentara podastire promatraču, objašnjava Borkovsky, napominjući da je autor aktualan i univerzalan te da se dosjetkama, često ciničnim, i provokacijama pokušava upozoriti i izazvati na razmišljanje.

Njapovi grafički listovi i pečati, pojedinačno i kao dijelovi kompozicija, sarkastično problematiziraju birokraciju koja pritišće svojim besmislicama, propituju pojam umjetničkog i poziciju autora između potrebe za stvaranjem i licemjernih krugova takozvane službene umjetnosti. (piše i snimila Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter