U ornitološkom kampu na Učki prstenovanje ptica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Parku prirode Učka se u suradnji s ornitolozima Udruge za biološka istraživanja – BIOM, od kolovoza do listopada održava se Ornitološki kamp Rovozna 2012., u kojem ljubitelji ptica mogu sudjelovati u praćenju jesenske seobe ptica i prstenovanju u svrhu istraživanja migracije ptica preko Učke.

Ovogodišnja akcija prstenovanja traje od 20. kolovoza do 7. listopada, a za to vrijeme desetak istraživača, koji se mijenjaju, boravi na terenu u organiziranom kampu na južnom dijelu Učke, kod lokve Rovozna.

Ornitološkim mrežama postavljenima u makiji i uz rub lokve Rovozna love ptice koje migriraju u toplije krajeve i prikupljaju podatke o stanju njihovih populacija i putevima migracija.

Vedan Lucić iz BIOM-a izjavio je kako su prvog dana kampa prstenovane 53 ptice, odnosno 20 vrsta ptica, među kojima su veliki djetlić, šojka, zviždak, muharica, kukmasta sjenica, crvendać, kos, jelova sjenica i druge.

Zainteresirani građani tijekom kampa mogu učiti o pticama, pridonijeti njihovoj zaštiti i provesti više dana u prirodi. Ornitološki kamp u Parku prirode Učka organizira se osmu godinu za redom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter