U optjecaju krivotvorene novcanice od 500 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proteklih dana, od cetvrtka do utorka, na podrucju Umaga, Poreca i Medulina podvaljene su tri krivotvorene novcanice od po 500 kuna, izvijestila je istarska policija. Krivotvorene novcanice su se osim u Istri pojavile i u Osijeku i Cakovcu.

Doznajemo da su u Porecu u subotu uspjeli podvaliti jednu novcanicu u ugostiteljskom objektu, u Umagu je slucaj zabilježen u cetvrtak u jednom kiosku, dok je u Medulinu takoder u kiosku podvaljena krivotvorena novcanica ovog utorka.

Vezano za slucaj u Porecu podsjetimo da je policija kriminalisticki obradila 18-godišnjaka s podrucja Poreca zbog sumnje na krivotvorenje novca i prijetnje. Utvrdeno je da je tijekom porecke fešte na Obali maršala Tita u subotu oko 3 sata u jednom od ugostiteljskih lokala pustio u optjecaj novcanicu od 500 kuna kojom je namjeravao platiti pice. No, konobar je tijekom vracanja ostatka novca posumnjao u novcanicu i slucaj prijavio policiji.

Tijekom obrade u policijskoj postaji u Porecu mladic je zaprijetio policajcu da ce mu po izlasku iz zatvora zapaliti vozilo. Mladic je nakon obrade priveden u istražni centar, a potom pušten nakon ispitivanja kod suca.

Policija savjetuje gradanima da slijede upute Hrvatske narodne banke radi prevencije i zaštite od mogucih krivotvorina. Dodirom je moguce primijetiti razliku jer je prava novcanica izradena od pamucnog papira za razliku od krivotvorina na obicnom komercijalnom papiru od celuloze.

Pogledom kroz novcanicu prema svijetlu moguce je provjeriti vodeni žig, zaštitnu nit i providni prozorcic. Pod raznim kutevima provjeravaju se hologramske slike na metaliziranoj foliji i prelijevajuci tiskani elementi.


Podijeli: Facebook Twiter