U opremanje "e-škola" čak 300 milijuna kuna

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet objavila je nazive prvih 150 škola koje će se u sljedeće tri godine uključiti u pilot projekt pod nazivom "e-Škole: Razvoj sustava digitalne zrelosti škola". Među odabranim školama našle su se čak tri pulske osnovne škole, i to Osnovna škola Stoja, OŠ Šijana i OŠ Vidikovac. Uz bok tri osnovne škole našla i jedna srednja škola, a riječ je o Gimnaziji Pula.

Naime, od ukupno 705 prijavljenih škola, odabrano je 150 škola koje predstavljaju reprezentativni uzorak prijavljenih škola i koje su zadovoljile nužne administrativne i tehničke uvjete. Odabirom prvih 150 škola, nacionalni strateški projekt e-Škole kreće u prvu fazu implementacije nove opreme, za koju je osigurano čak 300 milijuna kuna. Tako će se, već na jesen, prvih 20 škola uključiti u prvu fazu projekta, dok će se ostalih 130 škola uključiti početkom 2016. godine.

CARNet-ov Javni poziv za sudjelovanje u Pilot projektu "e-Škole" izazvao je veliki interes škola te je time potvrđeno da škole žele i imaju potrebu za uvođenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija u svoje obrazovne i poslovne procese. Kroz pilot projekt planirano je opremiti jednu učionicu škole s 30 tableta koje će učenici koristiti u nastavi, dok se tri učionice u većim školama planiraju opremiti prezentacijskom opremom. Također, svaki će učitelj, nastavnik ili profesor dobiti vlastiti tablet ili prijenosno računalo.

S odabranim školama, kao i njihovim osnivačima, uskoro će se pristupiti potpisivanju ugovora s definiranim pravima i obvezama prema planu pilot projekta. Nove škole i one koje nisu prošle, trebat će pričekati do 2019. godine kada se planira uključivanje sljedećih 700 škola u drugu fazu projekta. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter