U ophodnji s posadom pulske pomorske policije

Skupo plaćen užitak - vozačica jet-skija uhvaćena bez potrebne dozvole
Skupo plaćen užitak - vozačica jet-skija uhvaćena bez potrebne dozvole

Idealne vremenske uvjete za plovidbu imala je posada pulske pomorske policije kojoj se ekipa Glasa Istre prošloga petka pridružila u redovnoj ophodnji na moru. Kako izgleda radni dan jedne od posada koja patrolira u teritorijalnom moru i unutarnjim morskim vodama te nadzire morsku granicu, uvjerili smo se provevši pola njihove 12-satne smjene s posadom koju čine zapovjednik Siniša Lorencin, upravitelj stroja Denis Benčić te mornari Daniela Žibert i Srđan Mihailović.

Dokumenti, vinjeta, permit za plovidbu

Prije isplovljavanja s pulskog Carinskog gata zapovjednik Siniša Lorencin upoznaje nas s 14-metarskim brodom, širokim 4,5 metara, koji pokreću dva motora od 373 kW, a koji u idealnim uvjetima mogu razviti maksimalnu brzinu od 30 čvorova. Brod je najnoviji u floti pulske pomorske policije, a 2013. izgrađen je u pulskom Tehnomontu. Brod ima dvije sobe, onu zapovjednika koja se, kaže kroz smijeh Lorencin, nikada ne koristi, a za ostale članove posade tu je još jedna soba s dva ležaja, mali salon, priručna kuhinja, toalet…

Isplovljavamo s Carinskog gata, uz Muzil, Valovine, autokamp Stoju, Bunarinu, Verudelu prema medulinskom akvatoriju. Glavno mjesto radnje je, naravno, komandni most, a uz radar, dalekozor je nezaobilazan "alat". S obzirom na rane jutarnje sate promet na moru nije bio osobit, ali je u pulskom priobalju već bilo dosta kupača. U sklopu svakodnevnih aktivnosti kontrolira se opća sigurnost, odnosno red na moru. Plovilima, odnosno zapovjednicima kontroliraju se dokumenti i vinjeta, odnosno permit za plovidbu onima koji su stigli iz inozemstva. Iako je to za zemlje članice EU-a formalnost, obavezno je, jer se radi o međunarodnim vodama pa je procedura ipak malo drugačija nego na kopnenoj granici.

U Vinkuranskoj vali usidreno je dvadesetak plovila, a i vrijeme je za prvu kontrolu. Obilazimo dvije brodice pod talijanskom zastavom, zapovjednici posjeduju uredne papire. Obje su ušle u Hrvatsku na pomorskom graničnom prijelazu u Rovinju 27., odnosno 28. srpnja. Kod Rta Kamenjak posada policijskog broda zaustavlja brodicu registriranu za gospodarsku djelatnost, koja može prevoziti najviše 12 putnika. S članovima posade bilo je šest osoba koje su prevozili na ronjenje, a s dokumentacijom je također sve bilo u redu.

Za kupače je sigurnosna granica stotinu metara od obale. Uz obalu premanturskog autokampa Stupice nailazimo na stranca na luft-madracu koji je otplutao malo previše izvan granica dopuštenog i lagano uplovio u "zonu" novčane kazne od 500 do čak 15.000(!) kuna, s dodatnih 100 kuna obaveznih troškova. Ovoga puta prošao je samo s upozorenjem.

Za previše putnika 900 kuna kazne

Na ulazu u medulinsku luku prvi ozbiljniji problem na vidiku. U "akciji" je ponovno dalekozor. Mornar Mihailović za tili je čas prebrojio 17 putnika, među kojima i jedno posve malo dijete. Zapovjednik Lorencin sluti prekrcaj putnika. Posada kreće u kontrolu. Vlasnik broda nije zatečen na brodici, a zapovjednik kaže da nema dokumente broda jer ih je vlasnik odnio u Lučku kapetaniju. Detaljnim provjerama utvrđeno je da je s "papirima" brodice sve u redu, osim što se na izlet za Levan ukrcalo previše putnika. Slijedi kazna: ispisuje se zapisnik o inspekcijskom nadzoru sukladno Pomorskom zakoniku i prekršajni nalozi - "čestitka" na iznos od 800 kuna (ako se plati u roku od osam dana iznosi dvije trećine kazne, odnosno 533,33 kune), uz dodatnih sto kuna administrativnih troškova. Zapovjednik plovila upućen je da se vrati u luku i iskrca višak putnika, a potom je nastavio put Levana.

Izlazimo iz medulinske luke te kod punte autokampa Medulin skrećemo prema uvali Bijeca. Zapovjednikovo "oko sokolovo" već uočava novu nevolju. Jet-ski koji se kreće točno 430 metara od obale, što u "milimetar" očitava radar koji registrira svaki objekt na moru, čak i bove, uočljiv je po lošim manevrima. Zapovjednik odmah sumnja da sigurno nema potrebnu dozvolu pa pojačava gas. Kako mu se približavamo, uočavamo da su na jet-skiju dvije osobe, mlada vozačica koju je vidno uhvatila panika i dječak u dobi od desetak godina. Osim paljenja "rotirke", uobičajenog signala, za zaustavljanje preplašene vozačice jet-skija bilo je nužno i upaliti sirene, što je alarmiralo i vlasnika jet-skija koji je bio na obali, ispod hotela Belvedere.

Vozačica, 19-godišnja Njemica, sa sobom nema dokumenata, a od vlasnika jet-skija koji je za nekoliko trenutaka stigao do policijskog broda doznajemo da nema ni nužnu dozvolu za upravljanje jet-skijem. Dok čekamo da Njemica u pratnji iznajmljivača ode do obale, odnosno apartmana i vrati se s dokumentima, zapovjednik Siniša Lorencin nam pojašnjava da se radi o vrlo opasnoj situaciji.

- Jet-ski može imati od 60 do100 KS i može razviti brzinu od 35 do 40 milja. To nije šala. Ova je vozačica skretala pažnju na sebe lošom vožnjom i čudnim manevrima. Vozila je na dovoljnoj udaljenosti od obale, ali odmah je bilo uočljivo da nešto nije u redu, kaže Lorencin. Kao i u slučaju prekrcaja putnika, Pomorski zakonik kaže da je za upravljanje jet-skijem bez potrebne dozvole kazna 800 plus 100 kuna i to vlasniku/iznajmljivaču te osobi koja je upravljala.

Godina bez nesreća na moru

Patrolu s posadom pulske pomorske policije završavamo vožnjom između Rta Marlere i otoka Levana. Na sidru je puno plovila, uglavnom jedrilica, plaža na Levanu puna kupača, promet na moru slab. "Daleko je to od prometa na moru nekad, sada je to puno mirnije, vidi se da ima reda. Srećom, ove godine nije bilo ni nesreća na moru", konstatira naša posada. Nakon iskrcavanja u Pomeru želimo im mirno i sretno more!

Jet-ski s GPS-om

Vlasnika jet-skija pitamo da li ih klijenti uopće pitaju moraju li zadovoljavati neke uvjete, jesu li upućeni u sva pravila prije nego sjednu na jet-ski.

- Apsolutno jesu. Oni pitaju, ali i mi im objasnimo sve što moraju znati i na što trebaju paziti. Od lani u svim plovilima imamo ugrađen poseban GPS sustav sa svim mogućim ograničenjima i zbilja posvećujemo maksimalnu pozornost sigurnosti, kaže vlasnik, ali i dodaje da punoljetnim osobama progledaju kroz prste kad žele iznajmiti jet-ski a nemaju potrebnu dozvolu.

U lipnju 76 kazni zbog glisiranja preblizu obali

Tijekom lipnja je evidentirano deset povreda Zakona o nadzoru državne granice, odnosno Zakonika o schengenskim granicama. U prvom pravom turističkom mjesecu zabilježeno je i 76 prekršaja zbog glisiranja unutar 300 metara od obale. (Marina VUKŠIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter