U općini Žminj u drugi krug idu Marko Križman (IDS) i Željko Plavčić (SDP-HSS)

Stara kosilica žanje žito i veže ga u snopove
Stara kosilica žanje žito i veže ga u snopove

Žminjci su na nedavnim lokalnim izborima imali najveću izbornu ponudu u Istri, barem kvantitativnu. Iz političkog su izloga mogli birati jednog od šest ponuđenih kandidata za žminjskog načelnika i jednu od šest ponuđenih listi. Na koncu su se iskristalizirala dva kandidata koja su zajedno dobili malčice više od 50 posto svih glasova i time izborili drugu rundu. Jedan je "stari" općinski načelnik Marko Križman koji je dobio 27,54 posto glasova, a drugi novo lice žminjske politike Željko Plavčić (SDP-HSS) koji je dobio 23,20 posto glasova. Blizu drugog kruga bili su nezavisni Sanjin Stanić s 18,85 posto i Sanjin Debeljuh s 14,97 posto. Loš plasman s manje od deset posto izborili su HDZ-ovac Josip Brnelić (7,29 posto) i nekadašnji načelnik Aldo Bančić (5 posto).

Što su govorili

Uoči prvog kruga Križman je naglašavao da bi za Žminjštinu bila velika šteta kada bi upravo sada, kada su sanirali dugove i pripremili niz projekata (novi dječji vrtić, sportska dvorana…), sadašnja garnitura izgubila vlast, jer bi se time nepovratno izgubilo još nekoliko godina, dok bi nova ekipa pohvatala konce i uspostavila suradnju s ostalim institucijama. U planu im je bilo sadašnju zgradu vrtića prenamijeniti za potrebe umirovljeničkog dnevnog centra i udruga, isticali su da je spreman projekt rekonstrukcije trga ispred žminjske crkve i izgradnja multimedijalnog centra s gradskom knjižnicom u zgradi sadašnjeg zadružnog doma, kao i projekti proširenja groblja u Ceru i Žminju.

Plavčić je obećavao približavanje javne uprave mještanima, transparentnost i kvalitetnije korištenje proračunskih sredstava prema realnim potrebama žitelja. Također je najavljivao besplatne udžbenike za sve školarce, a posebice ulaganje u infrastrukturu većim povlačenjem europskih sredstava. Lista SDP-HSS smatra da je moguće iznaći rješenje za zgradu sadašnjeg dječjeg vrtića (pod ovrhom Ministarstva financija) koji bi proširili "kako bi sva djeca imala pravo na odrastanje sa svojim vršnjacima u svojoj općini, kao i njihovi roditelji koje treba rasteretiti obveze da im djeca pohađaju vrtiće susjednih općina".

Liste koje presuđuju

Dosad je u općinskom vijeću vladala je koalicija IDS-a (4 vijećnika), liste Sanjina Dimića Boljunčića (2 vijećnika) i jednog vijećnika s liste Alda Bančića. U oporbi je bilo 4 vijećnika SDP-a, jedan HDZ-a i Aldo Bančić. Sada su ondje općinski vijećnici već podijeljeni u dva tabora. S jedne je strane IDS s četiri vijećnika, a s druge SDP isto s četiri vijećnika. Presudno će biti kome će se prikloniti kandidacijska lista Eduarda Ermana koja je osvojila tri vijećnička mjesta (Erman, Sanjin Stanić i Tomislav Jedrejčić), a nešto manje važno kome će se prikloniti kandidacijska lista Sanjina Debeljuha koja je osvojila dvije vijećničke stolice (Debeljuh i Tomislav Galant). Ermanova liste se u predizbornom programu zalagala za: transparentnost uprave, komunikaciju s građanima, javnost općinskog proračuna, detaljno mjesečno predstavljanje aktualnosti, sveobuhvatnu podršku mladim obiteljima i djeci, stipendiranje za potrebna radna mjesta, pomoć poduzetnicima, davanje poslovnih prostora poduzetnicima-početnicima po simboličnoj cijeni, podupiranje sporta, razvijanje gastronomskih, sportskih i kulturnih sadržaja kao podstrek turizmu. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter